Actief volgen bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als prostaatkanker alleen in de prostaat zit, kun je ervoor kiezen om niet meteen te beginnen met je behandeling. Je komt dan wel regelmatig op controle bij je arts. Dit heet actief volgen.

Lees op deze pagina:

Wat is actief volgen bij prostaatkanker?

Prostaatkanker groeit vaak langzaam. Daarom is het niet altijd nodig om prostaatkanker meteen te behandelen. Bij een behandeling kun je namelijk ook last krijgen van bijwerkingen. Je kunt dan kiezen voor actief volgen. De arts houdt het verloop van de ziekte in de gaten met controle-onderzoeken. Andere namen zijn afwachtend beleid of active surveillance.

Wanneer actief volgen?

Actief volgen kan alleen als de prostaatkanker nog klein is en weinig agressief is. De tumor moet de volgende kenmerken hebben:

Controles bij actief volgen

Bij actief volgen krijg je controle-onderzoeken. In de eerste twee jaar na de diagnose kom je iedere drie of vier maanden op controle. Dan doet de arts een PSA-test en soms ook een rectaal onderzoek.

Na een jaar krijg je weer een biopsie van de prostaat, en/of een MRI-scan van de prostaat. Is de situatie na twee jaar nog stabiel? Dan kun je één keer per half jaar of per jaar op controle komen.

Als de tumor is gegroeid

Bij een controle kun je te horen krijgen dat de tumor agressiever geworden is. Dat gebeurt bij één op de drie mannen die zijn gestart met actief volgen. Dan is het nodig om de prostaatkanker te behandelen. Dat kan met een operatie, uitwendige bestraling of inwendige bestraling. Het doel is dan nog steeds genezing.

Psychische invloed van actief volgen

Het kan mentaal zwaar zijn om te weten dat er kanker in het lichaam zit, maar dat de behandeling niet meteen start. Deze gedachten en gevoelens kun je met de arts bespreken. Samen kijken jullie of je door wilt gaan met actief volgen of toch kiest voor een behandeling.

Je kunt hiermee ook terecht bij:

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022