Actief volgen bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Prostaatkanker groeit vaak langzaam. Daarom is het niet altijd nodig om prostaatkanker direct te behandelen. Bij een behandeling heb je namelijk ook te maken met de eventuele bijwerkingen van een behandeling.

Beslis je samen met de arts om (nog) niet te behandelen? Dan volgt de arts het verloop van de ziekte nauwkeurig met controle-onderzoeken. Dit heet actief volgen of active surveillance.

Wanneer actief volgen?

Actief volgen is alleen mogelijk als de prostaatkanker nog klein is en weinig risico geeft. De tumor moet de volgende kenmerken hebben:

  • stadium T1 of T2a
  • maar één of twee biopten bevatten tumorcellen
  • de Gleason-score is maximaal 7 (3+4)
  • het PSA is 10 of lager 

Controles bij actief volgen

Bij actief volgen krijg je geregeld controle-onderzoeken. In het twee jaar na de diagnose kom je iedere drie of vier maanden op controle. Dan doet de arts een PSA-test en soms ook een rectaal onderzoek.

Na een jaar krijg je weer een biopsie van de prostaat, of een MRI-scan. Is de situatie na twee jaar nog stabiel? Dan kun je één keer per half jaar of per jaar op controle komen.

Bij een controle kun je te horen krijgen dat de tumor is gegroeid. Dat gebeurt bij één op de drie mannen die zijn gestart met actief volgen. Dan is het nodig om de prostaatkanker te behandelen. Dat kan met een operatie, uitwendige bestraling of inwendige bestraling.

Psychische invloed van actief volgen

Een deel van de mannen heeft het mentaal moeilijk met actief volgen. Het kan zwaar zijn om te weten dat er kanker in het lichaam zit, maar dat de behandeling niet meteen start.

Ook deze gedachten en gevoelens kun je met de arts bespreken. Samen kijken jullie of je door wilt gaan met actief volgen of toch kiest voor een behandeling.

Is dit de beste behandeling voor mij?

Bij lokale prostaatkanker kun je vaak kiezen uit een aantal behandelingen. Er zijn keuzehulpen beschikbaar die je ondersteunen bij het maken van deze beslissing.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Jean-Paul van Basten

Dr. Jean-Paul van Basten

Uroloog, CWZ

LinkedIn

Dr. Tycho Lock

Dr. Tycho Lock

Uroloog, UMC Utrecht

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkankerstichting

Patiëntenorganisatie
Website

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019