Radioactief radium bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je castratie-resistente prostaatkanker met uitzaaiingen in de botten? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een behandeling met radioactief radium. Dit is een vorm van radionuclide-therapie.

Radioactief radium geeft lokaal straling af en remt zo de groei van de prostaatkankercellen in de botten. Dit kan een langere overleving geven en pijnklachten in de botten verminderen. Het doel van de behandeling is dan ook om de levensduur te verlengen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Hoe gaat een behandeling met radium?

Het radioactief radium krijg je toegediend via een infuus in de arm. Het kan een paar weken duren voordat je merkt dat de klachten minder worden. Het infuus krijg je in principe zes keer, met telkens een maand ertussen.

De toediening van het infuus duurt ongeveer een uur. Je kunt iemand meenemen, maar geen kinderen en zwangere vrouwen.

Je conditie moet goed genoeg zijn om de zes behandelingen af te maken. Voor elk infuus controleert de arts je bloedwaarden.

Hoe werkt radioactief radium bij prostaatkanker?

De behandeling met radioactief radium heeft alleen effect bij uitzaaiingen in de botten. Alleen de botcellen nemen het radium op. Andere cellen in het lichaam doen dat vrijwel niet.

Door het radium radioactief te maken, worden uitzaaiingen in de botten van binnenuit bestraald. De behandeling is dus een vorm van lokale bestraling.

Er zijn ook andere radioactieve stoffen voor botuitzaaiingen van prostaatkanker in gebruik, zoals samarium, rhenium of strontium. Ze helpen ook bij pijn in de botten door uitzaaiingen. Alleen van radium is aangetoond dat het ook het leven kan verlengen.  

Adviezen na de behandeling

Na het infuus mag je direct naar huis. De radioactieve straling komt bijna niet buiten het lichaam. Je kunt gewoon contact hebben met andere mensen.

Binnen een paar dagen is de stof via de ontlasting uit het lichaam verdwenen. Wel moet je een paar leefregels opvolgen, zoals zittend plassen. Op de polikliniek krijg je hier meer informatie over. 

Bijwerkingen van radioactief radium

De behandeling met radium geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Soms kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

  • Maag-darmklachten zoals diarree, misselijkheid en braken.
  • De pijn in de botten kan drie dagen na de behandeling toenemen. Bespreek met de uroloog of je extra pijnstillers kunt nemen.
  • Radium kan de aanmaak van bloedplaatjes remmen. Als je meer bloedt bij een verwonding dan normaal, moet je contact opnemen met het ziekenhuis. Doe dat ook als je een flinke bloeduitstorting krijgt of koorts hebt. Het radium heeft dan een ongewenst effect op de bloedplaatjes.

Is dit de beste behandeling voor mij?

Bij castratie-resistente prostaatkanker kun je vaak kiezen uit een aantal behandelingen. Er is een keuzehulp beschikbaar die je ondersteunt bij het maken van deze beslissing.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Jean-Paul van Basten

Dr. Jean-Paul van Basten

Uroloog, CWZ

LinkedIn

Foto Jules Lavalaye

Dr. Jules Lavalaye

Nucleair geneeskundige, St. Antonius Ziekenhuis

LinkedIn

Dr. Tycho Lock

Dr. Tycho Lock

Uroloog, UMC Utrecht

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkankerstichting

Patiëntenorganisatie
Website

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019