Uitzaaiingen bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Een ander woord voor een uitzaaiing is een metastase. Uitzaaiingen ontstaan wanneer kankercellen losraken van de tumor en op een andere plek in het lichaam uitgroeien.

Wanneer zaait prostaatkanker uit?

Of en wanneer prostaatkanker uitzaait, hangt af van hoe agressief de tumor is. Prostaatkanker groeit over het algemeen langzaam. Het komt regelmatig voor dat de kanker niet of pas na jaren uitzaait.

Uitzaaiingen komen vaker voor als de kankercellen agressief zijn. Dit wordt gemeten met de Gleason-score. Er is ook een grote kans op uitzaaiingen als de tumor door het kapsel van de prostaat heen is gegroeid (stadium T3 en T4).

In welke lichaamsdelen komen uitzaaiingen voor?

Prostaatkanker zaait meestal uit naar de botten. De uitzaaiingen kunnen ook voorkomen in de lymfeklieren van de buik, borst en hals. Uitzaaiingen in de longen en lever zijn zeldzamer.

Krijg je na de diagnose en behandeling ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de botten? Dan zijn dit heel vaak kankercellen uit de prostaat. Dan heb je geen botkanker, maar uitzaaiingen van prostaatkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Corinne Tiller, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Dr. Jean-Paul van Basten

Uroloog, CWZ

Dr. Tycho Lock

Dr. Tycho Lock

Uroloog, UMC Utrecht

Ervaringsdeskundigen met prostaatkanker

Prostaatkankerstichting

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019