Keuzehulpen bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Keuzehulpen bij lokale prostaatkanker

Bij prostaatkanker die alleen in de prostaat groeit, zijn er verschillende behandelingen mogelijk: operatieve verwijdering van de prostaat, uitwendige bestraling en inwendige bestraling. Daarnaast is het mogelijk de ziekte actief te volgen en niet direct met een behandeling te beginnen.

Deze behandelingen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Ook zijn de bijwerkingen en kans op gevolgen op de lange termijn anders.

keuzehulp-kiezen-behandeling

Om erachter te komen welke behandeling het beste bij jou en jouw leven past, kun je een keuzehulp gebruiken. Een keuzehulp helpt je met het afwegen van de voordelen en nadelen van de verschillende behandelingen. 

Bespreek de uitkomst van de keuzehulp met de uroloog. Zo beslis je samen over de behandeling. Lees meer over samen beslissen.

Er zijn verschillende keuzehulpen die je kunt gebruiken bij het maken van een beslissing voor een behandeling van lokale prostaatkanker.

Keuzehulp bij castratie-resistente prostaatkanker

Bij castratieresistente prostaatkanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk: chemotherapie, nieuwe vormen van hormonale therapie en radioactief radium. Deze keuzehulp helpt je in kaart brengen welke behandeling het beste bij jouw leven past. 

Prostaatkankerwijzer

Als aanvulling op deze keuzehulpen heeft patiëntenorganisatie Prostaatkankerstichting de Prostaatkankerwijzer gemaakt. De Prostaatkankerwijzer is een instrument om in gesprek te gaan met je arts over het behandelplan. En om jezelf voor te bereiden op de behandeling. De Prostaatkankerwijzer is gemaakt op basis van interviews met meer dan 20 mannen met prostaatkanker. Het instrument kun je in alle fases van de ziekte gebruiken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Persoonlijke pagina

Foto Jean-Paul van Basten

Dr. Jean-Paul van Basten

Dr. Tycho Lock

Dr. Tycho Lock

Uroloog, UMC Utrecht

Illustratie mannen

Ervaringsdeskundigen met prostaatkanker

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkankerstichting

Patiëntenorganisatie
Website

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020