PSA-test

Opslaan

Is er een vermoeden dat je prostaatkanker hebt, of krijg je hier een controle voor? Dan laat de arts wat bloed bij je afnemen.

Bloedonderzoek naar PSA

De arts laat het bloed onderzoeken op de hoeveelheid PSA. Dit is een stofje in het bloed. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. De prostaat maakt dit stofje aan.

De uitslag van de test is vaak in een paar dagen bekend. Meestal zit er een beetje PSA in het bloed. Een PSA-waarde onder de 3 is normaal.

Oorzaken verhoogd PSA

Is het PSA hoger dan 3, dan kan dat verschillende oorzaken hebben:

  • de leeftijd: bij oudere mannen kan het PSA stijgen tot 6
  • een goedaardige afwijking in de prostaat, zoals een vergroting of een ontsteking
  • het gaat om prostaatkanker; de PSA-waarde zegt ook iets over de groei van de tumor en mogelijke uitzaaiingen

Wat zegt de uitslag van de PSA-test?

Een PSA-test geeft dus geen zekerheid of je wel of geen prostaatkanker hebt. Een hoog PSA kán betekenen dat je kanker hebt, maar kan ook andere oorzaken hebben.

Een laag PSA betekent niet automatisch dat je geen kanker hebt. Sommige zeldzame, agressieve vormen van prostaatkanker maken namelijk geen PSA aan.

Verder onderzoek na de PSA-test

Is de PSA-waarde hoger dan 3? En voelt de arts bij het rectale onderzoek een knobbelige prostaat? Dan kun je met de arts bespreken of verder onderzoek nodig is.

Zelftest voor PSA

Er is ook een zelftest voor PSA beschikbaar. Hiermee kunnen mannen thuis hun PSA bepalen. Deze zelftest heeft beperkingen. De test geeft alleen aan of het PSA-gehalte afwijkend is, of niet.  

Bij de huisarts kom je meer te weten over de PSA-waarde en je gezondheid. Een test bij de huisarts geeft namelijk ook aan hoe hoog het PSA is.

Ook kan de huisarts je lichamelijk onderzoeken en samen met je andere dingen in kaart brengen. Bijvoorbeeld of prostaatkanker in je familie voorkomt. De huisarts kan ook meer uitleg geven over de voordelen en nadelen van de PSA-test.

Blijkt uit de test bij de huisarts dat het PSA is verhoogd? Dan krijg je een verwijzing naar de uroloog.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Prostaatkankerstichting