Chemotherapie bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij prostaatkanker krijg je chemotherapie als er uitzaaiingen zijn. Het doel van de behandeling is het remmen van de ziekte.

Chemotherapie als de anti-hormonale therapie niet meer werkt

De arts kan chemotherapie voorstellen als de anti-hormonale therapie niet meer werkt. De kankercellen zijn dan resistent geworden voor anti-hormonale therapie. Dit heet castratie-resistente prostaatkanker.

De chemotherapie bestaat meestal uit zes kuren met het medicijn docetaxel (Taxotere®). Soms krijg je 10 kuren van dit medicijn. In deze Kijksluiter-video zie je hoe docetaxel werkt, en welke bijwerkingen je ervan kunt krijgen.

Groeit de prostaatkanker verder na behandeling met docetaxel? Dan kom je misschien in aanmerking voor het medicijn cabazitaxel (Jevtana®). Bekijk de Kijksluiter-video van dit medicijn.

Chemotherapie bij de diagnose bij meerdere uitzaaiingen

Zijn er direct bij de diagnose prostaatkanker uitzaaiingen gevonden? Dan kan de arts voorstellen om een combinatie van anti-hormonale therapie en chemotherapie te gebruiken. Deze combinatie is van meerwaarde als het om uitgebreide botuitzaaiingen gaat.

Ben je eerder voor prostaatkanker behandeld met bestraling of een operatie, dan is onduidelijk of deze combinatie van chemotherapie en anti-hormonale therapie voor jou werkt. Je kunt dan het beste advies vragen in een ziekenhuis dat veel ervaring heeft met de behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker.

Nieuwe ontwikkelingen chemotherapie bij prostaatkanker

Prof. dr. Koos van der Hoeven over de nieuwe ontwikkelingen bij chemotherapie voor uitgezaaide prostaatkanker. Bron: Uitgeverij Jaap.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Jean-Paul van Basten

Dr. Jean-Paul van Basten

Uroloog, CWZ

LinkedIn

Foto Metin Tascilar

Dr. Metin Tascilar

Internist-oncoloog, Isala

LinkedIn

Dr. Tycho Lock

Dr. Tycho Lock

Uroloog, UMC Utrecht

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkankerstichting

Patiëntenorganisatie
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019