Urineonderzoek bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je een verhoogde PSA-waarde, maar wordt uit andere onderzoeken niet duidelijk of het om prostaatkanker gaat? Dan kun je in sommige ziekenhuizen een urineonderzoek krijgen. Hiermee kan de uroloog onderzoeken of het toch gaat om prostaatkanker.

Urineonderzoeken bij prostaatkanker

Mogelijke urineonderzoeken bij prostaatkanker zijn de SelectMDX-test en de PCA3-test. Je uroloog kan je vertellen of een van deze onderzoeken nuttig voor je is.

Hoe gaat een urineonderzoek?

De arts kijkt bij het urineonderzoek naar de prostaatcellen in de urine. De prostaatcellen komen niet vanzelf in de urine. Daarom moet de uroloog de prostaat eerst een paar keer masseren. Hij of zij doet dat met een vinger via je anus. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar is meestal niet pijnlijk.

Door de massage komen prostaatcellen in de urine terecht. Direct hierna plas je in een potje.

De urine gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Het laboratorium test een aantal genen die iets zeggen over de kans dat je prostaatkanker hebt.

Uitslag van de urinetest

Toont deze urinetest een afwijking aan, dan is er een hoger risico op prostaatkanker. Er is dan vaak nog een biopsie nodig om de diagnose prostaatkanker te stellen.

Vergoeding van de urinetest

Een urineonderzoek naar prostaatkanker wordt op dit moment niet vergoed door de zorgverzekering. Bespreek met de uroloog of het ziekenhuis de test kan vergoeden.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiƫntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022