Gevolgen van prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Prostaatkanker en de behandeling ervan is voor veel mannen heel belastend. De ziekte kan veel invloed hebben op je dagelijks leven en klachten veroorzaken op de lange termijn. Die klachten kunnen lichamelijk zijn, maar ook psychisch.

Na de behandeling van prostaatkanker kun je last hebben van klachten zoals:

Bekijk ook: hoe vaak komen de klachten voor.

Pijn in de botten door uitzaaiingen

Als er uitzaaiingen in je botten zitten, kun je last krijgen van pijn in je botten. De uitzaaiingen maken je botten zwakker. Ook neemt de kans op botbreuken toe.

Behandelingen voor pijn in de botten zijn pijnstillers, hormonale therapie, uitwendige bestraling en behandeling met een radioactieve stof. Er zijn ook medicijnen die de botten kunnen versterken.

Lees meer over pijn in je botten door uitzaaiingen.

Plasklachten bij prostaatkanker

Na de behandeling van prostaatkanker kun je last krijgen van plasklachten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van moeite met plassen, ongewild urineverlies (incontinentie) of een zwakkere straal.

De klachten kunnen komen door de operatie of de bestraling. Soms zijn de plasklachten tijdelijk en gaan ze vanzelf weer over, maar ze kunnen ook blijvend zijn.

Lees meer over plasklachten bij prostaatkanker.

Seks bij prostaatkanker

Prostaatkanker kan veel invloed hebben op je seksleven. Problemen met de erectie en een droog orgasme zijn klachten die vaak voorkomen. Dit kan ook impact hebben op je relatie. Er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen bij seksuele problemen door prostaatkanker. 

Lees meer over seks en intimiteit bij prostaatkanker.

Vermoeidheid bij prostaatkanker

Veel mannen met prostaatkanker hebben last van vermoeidheid. Bekijk hoe vaak en hoe lang vermoeidheid voorkomt

Andere gevolgen van prostaatkanker

Kanker kan ook andere gevolgen hebben die niet specifiek zijn voor prostaatkanker. Maar waar wel veel mensen met kanker mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld:

Hoe vaak hebben mannen last van de klachten per behandeling?

Veel mannen met prostaatkanker hebben last van erectieproblemen. In de grafiek zie je hoe vaak de klachten voorkomen na elke behandeling. Bekijk meer klachten door op het pijltje te klikken.

Goed om te weten: deze cijfers zijn geen voorspellingen maar gemiddelden van een grote groep mensen met dezelfde soort kanker. Lees meer over de cijfers.

Extra ondersteuning bij prostaatkanker

Er zijn verschillende zorgverleners die je extra kunnen begeleiden bij klachten bij prostaatkanker. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij plasklachten.

Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker. Via kanker.nl kun je zorg- en hulpverleners vinden die ervaring hebben met kanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022