Cijfers over de gevolgen van kanker en behandelingen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Op kanker.nl vind je voor sommige kankersoorten ook cijfers over de gevolgen van deze kanker. Bijvoorbeeld hoeveel mensen last hebben van bepaalde klachten na een behandeling. En hoe lang die kunnen aanhouden. De cijfers zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.  

Lees op deze pagina over:

Cijfers over gevolgen per kankersoort

Voor een aantal kankersoorten zijn op kanker.nl cijfers te vinden over de gevolgen van kanker en behandelingen. Bekijk de cijfers: 

Goed om te weten: de cijfers zijn gemiddelden. Ze zeggen niets over jouw persoonlijke situatie.

Wat kan ik als patiënt of ex-patiënt met deze cijfers?

Als je kanker hebt (gehad) kunnen cijfers over de gevolgen van kanker en behandelingen je misschien helpen.

Bijvoorbeeld:

  • Je hebt last van erectieproblemen door de behandeling van prostaatkanker. Als je ziet dat meer mannen daar last van hebben, vind je het misschien makkelijker om hierover in gesprek te gaan met je arts of verpleegkundige.
  • Je hebt last van vermoeidheid na baarmoederkanker. Dat kan heel vervelend zijn. Maar als je ziet dat veel meer vrouwen daar last van hebben, helpt het misschien om te weten dat je niet alleen bent.
  • Je kan kiezen tussen een operatie of bestraling bij prostaatkanker. Misschien ben je benieuwd hoe vaak bepaalde gevolgen voorkomen bij die behandelingen. Dan kan het helpen om te weten hoeveel mensen last hebben van urineverlies en erectieproblemen na een operatie en na bestraling. Zo kun je misschien beter kiezen tussen twee behandelingen.

Waar zijn de cijfers op gebaseerd?

De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek onder een grote groep mensen die leven met en na kanker in Nederland: de PROFIEL-studie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Tilburg University samen met ziekenhuizen in heel Nederland.

De onderzoekers vragen aan mensen die kanker hebben of hebben gehad een aantal dingen. Zo willen ze weten hoe je kwaliteit van leven is, of je last hebt van bijwerkingen van de behandeling van kanker. En hoeveel last dan.

De vragenlijsten heten PROMs (Patient Reported Outcome Measures) en de uitkomsten van het onderzoek heten ook wel patient reported outcomes (PROs). Ze zijn vooral bedoeld om de zorg en nazorg voor mensen met kanker te verbeteren.

Colofon

Met medewerking van:

IKNL

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2023