Cijfers over kanker op kanker.nl
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonOp kanker.nl vind je verschillende cijfers per kankersoort. Bijvoorbeeld hoeveel mensen per jaar kanker krijgen. En hoeveel mensen na 5 of 10 jaar nog leven. Hoe komen we aan deze cijfers en wat betekenen ze voor jou?
Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, gaat er veel door je heen. Waarschijnlijk wil je weten wat je te wachten staat. En hoe groot de kans is dat je beter wordt. Je arts vertelt je daar meer over en kijkt dan bijvoorbeeld naar cijfers over jouw soort kanker en jouw leeftijd. Je kunt die cijfers zelf ook vinden op kanker.nl.
Lees op deze pagina over:
- Wat betekenen de cijfers over kanker?
- Waarom krijgen steeds meer mensen kanker?
- Hoeveel mannen en vrouwen krijgen kanker?
- Waarom zijn er soms geen overlevingscijfers?
- Waarom zijn er geen cijfers over dit jaar?
- Waar vind ik overlevingscijfers per behandeling?
- Waarom is er alleen de 5-jaarsoverleving, en geen cijfers over 10, 15 of 20 jaar?
- Hoe komen de cijfers tot stand?
Wat betekenen de cijfers over kanker?
Er zijn verschillende soorten cijfers over kanker. Bijvoorbeeld hoe vaak kanker voorkomt (de incidentie), hoeveel mensen per jaar overlijden aan kanker (overlevingscijfers) of hoe vaak kanker voorkomt per leeftijd. Cijfers kunnen algemeen zijn, over alle kankersoorten. Maar er zijn ook cijfers per soort kanker.
Lees meer over wat de cijfers betekenen.
Waarom krijgen steeds meer mensen kanker?
Steeds meer mensen krijgen kanker. In Nederland kregen in 2000 ongeveer 70.000 mensen de diagnose kanker. In 2024 waren dat er bijna 130.000. Ook in de rest van de wereld stijgt het aantal mensen met kanker. Hoe komt dat?
- Er zijn meer mensen. Hoe meer mensen er zijn, hoe vaker de diagnose kanker voorkomt.
- De mensen worden ouder. En er zijn in verhouding steeds meer oudere mensen. Kanker komt het meest voor bij mensen vanaf 60 jaar.
Hoeveel mannen en vrouwen krijgen kanker?
Bij de cijfers hoe vaak kanker voorkomt, staat hoeveel vrouwen en hoeveel mannen deze soort kanker kregen. Dat heet de man-vrouwverhouding. Bijvoorbeeld bij nierkanker: van alle mensen die in 2024 nierkanker kregen, was 65% man en 35% vrouw. En bij schildklierkanker: in 2024 was 70% van de mensen met de diagnose schildklierkanker vrouw.
-
30% man70% vrouw
Mannen krijgen vaker kanker dan vrouwen. De man-vrouwverhouding is niet voor iedere kankersoort hetzelfde. Soms is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Hoe ontstaat het man-vrouwverschil?
- Sommige soorten kanker kunnen alleen ontstaan bij mannen of alleen bij vrouwen. Zoals prostaatkanker, eierstokkanker of baarmoederhalskanker. Daarom staat bij de informatie over deze kankersoorten geen man-vrouwverhouding.
- Contact met risicofactoren. Bijvoorbeeld: mannen roken vaker en werken vaker in een ongezonde omgeving dan vrouwen. Zo lopen mannen meer risico op sommige soorten kanker. Zoals longkanker. Dit verschil wordt wel kleiner.
Het is niet altijd bekend waarom een soort kanker meer of minder voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.
Goed te weten: bij de cijfers over mannen en vrouwen bedoelt IKNL het geslacht bij de geboorte.
Waarom zijn er soms geen overlevingscijfers?
Ben je op zoek naar overlevingscijfers over jouw soort kanker, maar kun je de cijfers niet vinden? Van sommige kankersoorten zijn geen overlevingscijfers. Bijvoorbeeld omdat de kankersoort zeldzaam is en heel weinig voorkomt. Dan zijn er geen betrouwbare overlevingscijfers te berekenen.
Een kanker is zeldzaam als er minder dan 6 mensen per 100.000 deze kankersoort krijgen. Dat houdt in dat per jaar maar een paar tot een paar honderd mensen deze kanker krijgen.
De overlevingscijfers zeggen iets over je vooruitzichten. Over hoe groot de kans is dat je na 5, 10 of 15 jaar nog in leven bent.
Waarom zijn er geen cijfers over dit jaar?
Cijfers zijn er altijd pas achteraf, als een jaar voorbij is. Je weet pas aan het eind van een jaar hoeveel mensen er kanker hebben gekregen. En dan duurt het ook nog even voordat IKNL alle informatie krijgt en kan verwerken.
- Incidentie: meestal staan de cijfers van het jaar ervoor begin februari op de website van IKNL.
- Overlevingscijfers: hiervoor heeft IKNL ook cijfers nodig uit de Basisregistratie Personen (BRP). Overlevingscijfers zijn er meestal pas rond de zomer.
Waar vind ik overlevingscijfers per behandeling?
Je kunt geen overlevingscijfers per behandeling vinden. IKNL maakt bij de overlevingscijfers geen onderscheid naar het type behandeling.
De behandeling die je krijgt, hangt bijna altijd af van het stadium van de kanker. Dat betekent: hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn in andere delen van het lichaam. Ook je leeftijd of conditie en je eigen wensen spelen een rol bij de keuze voor een behandeling.
Er zijn wel overlevingscijfers per stadium van de kanker. Bij kanker in stadium 1 of 2 zijn de overlevingscijfers beter dan bij kanker in stadium 3 of 4. Bekijk de overlevingscijfers per stadium.
Waarom is er alleen de 5-jaarsoverleving, en geen cijfers over 10, 15 of 20 jaar?
Overleving gaat om hoeveel mensen met kanker na een bepaalde tijd nog in leven zijn. Vaak gaat het om 5-jaarsoverleving. Deze cijfers zijn er voor de meeste kankersoorten.
Soms zijn er cijfers over 10-jaarsoverleving: hoeveel mensen 10 jaar na de diagnose nog leven. Die cijfers zijn er vaak niet. Bijvoorbeeld omdat er 10 jaar na de diagnose niet genoeg mensen in leven zijn om overlevingscijfers te berekenen. Want voor betrouwbare cijfers moet de groep groot genoeg zijn. Ook kan er in die 10 jaar een nieuwe, betere behandeling gekomen zijn, waardoor de overleving verbeterd is. Dan zeggen 10-jaarsoverlevingscijfers weinig over nu.
Goed om te weten:
- Overlevingscijfers zijn geen voorspellingen. Ze geven geen zekerheid dat jij na een aantal jaren nog leeft.
- Cijfers over 15 of 20 jaar vind je niet op kanker.nl of in de NKR. Daarvoor heb je gegevens nodig van de afgelopen 15 of 20 jaar. Die gaan dan over mensen die 15 of 20 jaar geleden de diagnose kanker kregen en nog steeds leven.
- Er komen steeds nieuwe behandelingen voor kanker. Daardoor is de kans dat je kanker overleeft nu groter dan 10 of 20 jaar geleden. De nieuwste behandelingen zijn niet meegenomen in de berekening van de overlevingscijfers.
Hoe komen de cijfers tot stand?
Kanker.nl krijgt de cijfers over kanker van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). IKNL verzamelt de gegevens van mensen met kanker via de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).
Lees meer over de registratie van de cijfers en IKNL.