Seks en intimiteit bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Prostaatkanker kan veel invloed hebben op je seksleven. Klachten die vaak voorkomen zijn problemen met een erectie en een droog orgasme. Dit kan ook impact hebben op je relatie.

Lees op deze pagina verder over:

Bespreek seksuele voorkeuren met je arts

Misschien kun je kiezen uit verschillende behandelingen voor prostaatkanker. Dan is het belangrijk om je seksuele voorkeuren mee te nemen in je keuze. Bespreek dit met je arts of verpleegkundige. Dat is niet altijd makkelijk, omdat het een heel persoonlijk onderwerp is. Maar dit helpt wel om na de behandeling verder te kunnen met wat jij in het leven belangrijk vindt.

Erectieproblemen

De zenuwen en bloedvaten die voor een erectie zorgen, liggen aan de buitenkant van je prostaat. Deze zenuwen kunnen bij de behandeling beschadigd raken. Het risico hierop is het grootst bij een operatie, bij uitwendige bestraling en bij hormonale therapie. Het hangt ook af van de plaats en de grootte van de tumor. 9 op de 10 mannen met prostaatkanker hebben (een beetje) last van erectieproblemen. 

Minder zin of plezier in seks

Soms gaan problemen met een erectie samen met minder zin en/of plezier in seks, maar dat is niet altijd het geval. Dit kan ook per behandeling verschillen.

Behandelingen bij erectieproblemen

Er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen bij erectieproblemen:

De mogelijkheden hangen af van hoe erg de zenuwen beschadigd zijn. Bespreek met je arts wat het beste past bij jouw situatie.

Pillen om de erectie te verlengen

Er bestaan pillen die de duur van de erectie kunnen verlengen, bijvoorbeeld sildenafil (Viagra®) en tadalafil (Cialis®). De uroloog kan je hier meer over vertellen. In sommige gevallen adviseert de arts om rondom de operatie deze pillen te slikken. De zorgverzekering vergoedt deze pillen niet. Bij hormonale therapie werken deze niet.

Injectie of vacuümpomp om erectie te krijgen

Een andere optie is een injectie in de penis (Androskat® of Caverject®), waardoor direct een erectie ontstaat. Een vacuümpomp kan soms helpen om een volledige erectie te krijgen.

Erectieprothese

Ook bestaat de mogelijkheid om een erectieprothese in te brengen met een operatie. Vraag de uroloog naar de mogelijkheden.

Droog orgasme

Is de prostaat met een operatie verwijderd, dan ontstaat een 'droog' orgasme. Ook na de bestraling kan dit ontstaan.

Bij een 'droog' orgasme kom je wel klaar met alle gevoelens die daarbij horen, maar er is geen zaadlozing meer. Sommige mannen en hun partners hebben daardoor het gevoel dat zij dan iets missen.

Anale seks na een prostaatoperatie

Als de prostaat verwijderd is, kan het gevoel bij anale seks ook minder zijn. Door de behandeling kan de prettige sensatie van stimulatie van de prostaat verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is altijd zo na de operatie aan de prostaat, omdat de arts dan de prostaat in z'n geheel verwijderd heeft. Na bestraling kan er ook een verminderd gevoel zijn bij prostaatstimulatie, maar dat hoeft niet altijd.

Je partner en relatie

Veranderingen op seksueel gebied kunnen impact hebben op de relatie met je partner. Misschien hebben jullie verschillende behoeften of hebben jullie moeite met uiterlijke veranderingen. Het is goed om hierover te praten. Met elkaar of met een professional, bijvoorbeeld een seksuoloog.

Lees meer over kanker, seks en je relatie

Mijn partner heeft prostaatkanker

Heeft je partner prostaatkanker? Dit heeft ook veel impact op jouw (seks)leven. Het kan moeilijk zijn om je aan te passen aan seksuele veranderingen. Misschien heeft je partner door de ziekte minder zin in seks of er minder energie voor. Of zijn de mogelijkheden op seksueel gebied door de ziekte en/of behandeling beperkt. Het kan ook zijn dat je moet wennen aan het veranderde lichaam van je partner, na een bestraling of operatie. Of dat je bang bent de ander pijn te doen.

→ Bekijk tips en adviezen voor partners

Vruchtbaarheid en prostaatkanker

Als je een droog orgasme hebt of geen erectie meer kunt krijgen, kun je niet meer via de natuurlijke weg een kind verwekken.

Heb je een kinderwens? Bespreek dan met je arts wat je mogelijkheden zijn voor je begint met de behandeling.

Begeleiding van een seksuoloog

Heb je veel last van klachten op seksueel gebied door de behandeling van prostaatkanker? Een seksuoloog kan je helpen met deze klachten beter om te gaan.

Vind een seksuoloog die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker.

Cijfers over problemen met seksualiteit bij prostaatkanker

Het verschilt per behandeling hoeveel last mannen hebben van seksuele problemen. Bekijk de pagina met cijfers over problemen met seksualiteit per behandeling.

Kanker en seksualiteit bij mannen

In deze video vertellen mannen over de invloed van kanker op hun seksleven.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: juli 2022