Gevolgen

Plasklachten bij prostaatkanker

Opslaan

Na een operatie, uitwendige en inwendige bestraling kunt u (tijdelijk) last hebben van plasklachten.

Bijvoorbeeld:

  • vaker plassen dan voorheen
  • een heftigere of juist loze aandrang om te plassen
  • uw plas niet goed kunnen ophouden: incontinentie

Bij uitwendige bestraling kunt u deze klachten tijdens en een tijd na de bestraling ervaren. Deze klachten gaan meestal weer over.

Bij inwendige bestraling kans groot dat u het 1e jaar na de behandeling moeilijker kunt plassen of vaker per dag naar het toilet moet. Dit komt door zwelling van de prostaat. Ongeveer 5% van de patiënten heeft vanwege deze plasklachten een blaaskatheter nodig.

Urineverlies

Bent u geopereerd, dan kunt u tijdelijk of blijvend urine verliezen. Meestal gaat het om enkele druppels bij lichamelijke inspanning. Een klein deel van de mannen die geopereerd zijn verliezen continu urine (incontinentie). Het ongewilde urineverlies is kort na de operatie het ergst en verbetert in de loop van de maanden.

U hoeft niet altijd ongewild urine te verliezen. Het komt vooral voor bij:

  • een (te) volle blaas
  • opstaan
  • niezen of hoesten
  • springen of hardlopen
  • zwaar tillen

U kunt het urineverlies tegengaan door de bekkenbodemspier te trainen. Een bekkenfysiotherapeut kan u leren hoe u deze spier kunt trainen. In de meeste ziekenhuizen verwijst de arts u voor de operatie al naar de bekkenfysiotherapeut.

Daarnaast kunt u absorberend opvangmateriaal gebruiken. Een (incontinentie)verpleegkundige adviseert u welk materiaal het meest geschikt is en hoe u dit kunt verkrijgen.

Operatie bij blijvend ongewild urineverlies

Sommige mannen blijven last van houden van ongewild urineverlies. Vooral als de druk op de bekkenbodem toeneemt, zoals bij hoesten of zwaar tillen.

Heeft u hier veel last van, dan kunt u geopereerd worden. Hiervoor bestaan 2 technieken:

  • kunstsluitspier: de arts legt om de plasbuis een kunstmatige sluitspier. Deze kunt u bedienen met een pompje in de balzak.
  • male sling: een bandje dat de natuurlijke sluitspier van de plasbuis ondersteunt. De male sling sluit de plasbuis af bij druk op de bekkenbodem (tillen, persen, niezen).

Niet elk ziekenhuis voert deze operaties uit. Vraag indien nodig uw arts om een verwijzing.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, ProstaatKankerStichting.nl, kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Reijke, T.M. de (uroloog), Prof. dr. Incrocci, L. (radiotherapeut), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Tillier, C. (oncologieverpleegkundige)