Nieuwe ontwikkelingen bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling van prostaatkanker is volop in ontwikkeling. Zo krijg je misschien een behandeling aangeboden in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Met die onderzoeken proberen artsen en onderzoekers aan te tonen of een nieuwe behandeling beter werkt dan de huidige behandeling.

Een aantal nieuwe ontwikkelingen bij prostaatkanker zijn:

Kortere bestraling met hogere dosis

Soms is het bij prostaatkanker mogelijk om minder bestralingen te geven. De dosis straling per keer is dan hoger. Er zijn dan minder bestralingssessies nodig om in totaal dezelfde hoeveelheid straling te geven.

Deze behandeling wordt nu in steeds meer Nederlandse ziekenhuizen aangeboden. Je hoeft dan minder vaak naar het ziekenhuis te komen.

Behandeling met PARP-remmers

Sommige mannen met prostaatkanker hebben een afwijking in een gen: een mutatie. Hierdoor kunnen fouten in het DNA niet goed meer hersteld worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een erfelijke aanleg voor prostaatkanker; bij een afwijking in het BRCA-gen. Mannen met deze mutatie kunnen een behandeling krijgen met een zogenaamde PARP-remmer.

PARP-remmers zijn een standaard onderdeel bij de behandeling van sommige vormen van eierstokkanker. Deze medicijnen blijken ook effect te hebben bij prostaatkanker. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiƫntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022