Behandelingen bij blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij blaaskanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat voor jou de beste behandeling is.

Er zijn verschillende behandelingen voor blaaskanker. Welke behandeling je krijgt, verschilt per persoon. Het maakt bijvoorbeeld uit welk soort blaaskanker je hebt.

Weet je of je spierinvasieve blaaskanker of niet-spierinvasieve blaaskanker hebt of in welk stadium de kanker is? Lees welke behandelingen mogelijk zijn per soort blaaskanker.

Lees over de mogelijke behandelingen bij blaaskanker:

En over:

TUR blaas bij blaaskanker

De meeste mensen met een tumor in de blaas krijgen een TUR blaas. Dat is zowel een onderzoek als een behandeling. Je arts schraapt de tumor dan weg via de plasbuis. Lees verder over een TUR blaas.

Blaasspoeling bij blaaskanker

Een blaasspoeling is een extra behandeling na de TUR blaas. Je krijgt een blaasspoeling om de kans dat de kanker terugkeert zo klein mogelijk te maken.

Lees verder over blaasspoeling bij blaaskanker.

Operatie (blaasverwijdering) bij blaaskanker

Bij een blaasverwijderingsoperatie haalt de uroloog je blaas weg met de tumor erin. Als vervanging voor de blaas wordt een urinestoma aangelegd van een stukje darm of een neoblaas, een ‘nieuwe blaas’. Eventueel krijg je voor de operatie eerst chemotherapie. Dit heet neo-adjuvante chemotherapie.

Lees verder over een operatie bij blaaskanker.

Chemoradiatie bij blaaskanker

Kun je geen operatie krijgen of wil je liever geen operatie? Dan kan chemoradiatie een alternatief zijn. Chemoradiatie is een combinatie van bestraling en chemotherapie.

Lees verder over chemoradiatie bij blaaskanker.

Bestraling bij blaaskanker

Bestraling kan een behandeling zijn bij blaaskanker, als een andere behandeling niet mogelijk is. Dat kan ook inwendige bestraling (brachytherapie) zijn.

Lees verder over bestraling bij blaaskanker.

Chemotherapie bij blaaskanker

Chemotherapie kan een behandeling zijn bij blaaskanker.

Lees verder over chemotherapie bij blaaskanker.

Immunotherapie bij blaaskanker

Soms schrijft de arts immunotherapie voor bij blaaskanker. Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen.

Lees verder over immunotherapie bij blaaskanker.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij blaaskanker (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor niet-spierinvasieve blaaskanker en de trials voor spierinvasieve blaaskanker.

Lees verder over onderzoek naar nieuwe behandelingen bij blaaskanker (trials).

Als je twijfelt over een behandeling bij blaaskanker

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees verder over als je twijfelt over een behandeling.

Kinderwens? Bespreek die voor je behandeling

De behandeling van blaaskanker kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.

Behandeling van teruggekeerde blaaskanker

Kanker kan terugkomen, ook na een behandeling. Terugkeer van kanker heet een recidief. Het is niet te voorspellen of dat bij jou zal gebeuren. Als de ziekte terugkomt, kun je opnieuw een behandeling krijgen.

Lees verder over de behandeling van teruggekeerde blaaskanker.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees verder over een second opinion.
Lees verder over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022