Baarmoederhalskanker

Opslaan

Baarmoederhalskanker is kanker van de baarmoederhals. Het ontstaat meestal uit cellen in het overgangsgebied van de buitenbekleding naar de binnenbekleding van de baarmoederhals. Lees meer over de symptomen bij baarmoederhalskanker.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Een ander woord voor baarmoederhals is cervix. Een ander woord voor kanker is carcinoom. Baarmoederhalskanker wordt daarom ook wel cervixcarcinoom genoemd. 

Bij het ontstaan van baarmoederhalskanker speelt het humaan papillomavirus (HPV) een belangrijke rol.

Baarmoederkanker of baarmoederhalskanker?

Baarmoederkanker is kanker van het slijmvlies in de baarmoeder. Het is een andere vorm van kanker dan baarmoederhalskanker. Zowel het verloop als de behandeling van de ziekten zijn verschillend.

Inwendige vrouwelijke geslachtsorganen

De inwendige vrouwelijke geslachtsorganen bestaan uit: 1: baarmoeder, 2: baarmoederhals, 3: eierstokken, 4: eileiders, 5: vagina.

De vrouwelijke geslachtsorganen

De vrouwelijke geslachtsorganen bestaan uit uitwendige en inwendige geslachtsorganen. Een andere naam voor de uitwendige geslachtsorganen is vulva.

De uitwendige geslachtsorganen zijn:

  • binnenste en buitenste schaamlippen
  • clitoris
  • ingang van de vagina
  • gebied tussen de ingang van de vagina en de anus: het perineum

De inwendige geslachtsorganen zijn:

  • baarmoederlichaam en baarmoederhals
  • vagina of schede
  • eierstokken
  • eileiders

De inwendige organen zitten in het onderste deel van de buikholte: het kleine bekken. Steunweefsel zorgt ervoor dat zij op hun plaats blijven.

Lees het interview met Cecilia en Cynthia over baarmoederhalskanker

Baarmoeder en baarmoederhals

De baarmoeder heeft de vorm en omvang van een omgekeerde peer. Het brede deel heet het baarmoederlichaam en vormt het grootste deel. Aan beide kanten hiervan liggen de eierstokken met de eileiders. De eileiders verbinden de baarmoeder en de eierstokken.

De baarmoeder gaat over in de baarmoederhals. Dit is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. De baarmoederhals verbindt het baarmoederlichaam en de vagina. Baarmoederhals en baarmoedermond zijn verschillende benamingen voor hetzelfde.

Slijmvlies

Het baarmoederlichaam is van binnen bekleed met slijmvlies met veel bloedvaatjes. Dat slijmvlies wordt maandelijks afgestoten. Dit gebeurt tijdens de menstruatie. De baarmoederhals is bekleed met een ander soort slijmvlies. Dit wordt tijdens de menstruatie niet afgestoten.

Het slijmvlies in de baarmoederhals bestaat uit een ander soort cellen dan het slijmvlies op de buitenkant van de baarmoederhals en vagina. Waar de binnenbekleding van de baarmoederhals overgaat in de buitenbekleding gaan 2 soorten cellen in elkaar over. Het is een overgangsgebied tussen cilindercellen (binnenbekleding) en plaveiselcellen (buitenbekleding). Het is juist in deze overgangszone dat er veranderingen kunnen plaatsvinden. Deze kunnen leiden tot een voorstadium van baarmoederhalskanker en soms later tot baarmoederhalskanker.

Opbouw weefsel baarmoederhals

Op de overgang van de baarmoederhals naar de baarmoedermond gaan cilinderepitheelcellen (1) over in plaveiselepitheelcellen (2). In de baarmoederhals zitten slijmvormende kanaaltjes (3), bedekt met cilinderepitheel.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Bekkers, R.L.M. (gynaecoloog), Dr. Bloemers, C.W.M. (radiotherapeut), Dr. Linden, van der, J.C. (patholoog), Prof. dr. Creutzberg, C. L. (radiotherapeut)