Behandelplan bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

In het behandelplan staat welke behandelingen het best passen bij het stadium van de ziekte, het soort baarmoederhalskanker dat je hebt en jouw situatie. Je hebt zelf ook invloed op het behandelplan. Neem de tijd voor het maken van een keuze.

De behandelend arts stelt het behandelplan op samen met jou en met het multidisciplinaire team. Wanneer nieuwe informatie beschikbaar komt, bijvoorbeeld na aanvullende onderzoeken, wordt het behandelplan aangevuld en zo nodig bijgesteld.

Meedenken over het behandelplan

Je hebt zelf ook invloed op het behandelplan. Bespreek de voor- en nadelen van de behandelopties met de arts zodat je samen een weloverwogen besluit kunt nemen. Iedere behandeling heeft namelijk bijwerkingen en gevolgen op de lange termijn. Het is belangrijk dat de behandelingen passen bij je persoonlijke situatie en bij wat je belangrijk vindt in je leven. Neem de tijd voor het maken van een keuze.

Heb je een kinderwens?

Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met de arts te bespreken. Door de behandeling van baarmoederhalskanker kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.

De arts kan met je bespreken of er mogelijkheden zijn om je vruchtbaarheid te behouden. Hij of zij kan je ook doorverwijzen naar een fertiliteitsarts voor een counselingsgesprek. Met deze arts kun je bespreken welke invloed de behandeling heeft op je vruchtbaarheid. Lees welke vragen je aan deze arts kunt stellen.

Multidisciplinair overleg bij baarmoederhalskanker

Bij de behandeling zijn verschillende soorten artsen betrokken. Daarom wordt het behandelplan gemaakt in overleg met artsen van die verschillende disciplines en met verpleegkundig specialisten. Dit overleg heet een multidisciplinair overleg (MDO).

Bij het opstellen van een behandelplan baseert het MDO zich op de landelijke richtlijn voor baarmoederhalskanker. In de richtlijn staat welke behandeling het beste aansluit bij de verschillende diagnoses en leeftijden, en dus de meeste kans van slagen heeft.

De artsen hebben regelmatig MDO. Ze bespreken dan de bevindingen van de onderzoeken, uitkomsten van de behandelingen en wat dit betekent voor het behandelplan.

Neem de tijd voor een keuze

Je hoeft bijna nooit direct te beslissen over het behandelplan. Vraag de arts hoeveel bedenktijd je hebt.

Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Na de behandelingen moet je kunnen leven met de gevolgen ervan.

Als je behoefte hebt aan meerdere gesprekken over het behandelplan, kun je daar een afspraak voor maken.

Second opinion

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Als je twijfelt, wil je misschien een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over je behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis.

Lees de uitgebreide informatie over een second opinion.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020