Wat is baarmoederhalskanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Baarmoederhalskanker is kanker die in de baarmoederhals ontstaat. De medische term hiervoor is cervixcarcinoom. Baarmoederhalskanker wordt meestal ontdekt bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
 
Bij baarmoederhalskanker zit er een kwaadaardige tumor in de baarmoederhals. De baarmoederhals is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. 

Lees op deze pagina over: 

Vooruitzichten bij baarmoederhalskanker

De vooruitzichten bij baarmoederhalskanker hangen af van hoe uitgebreid de tumor is, en of er uitzaaiingen zijn. Aan je arts kun je vragen wat je vooruitzichten zijn.

Bekijk de overlevingscijfers van baarmoederhalskanker.

Symptomen van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. In het begin zijn er vaak geen klachten. De eerste symptomen zijn meestal:

  • bloedverlies na het vrijen
  • bloedverlies tussen de menstruaties door
  • afscheiding die er anders uitziet dan je gewend bent

Bij deze symptomen is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Lees verder over de symptomen van baarmoederhalskanker.

Oorzaken en risicofactoren van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal door een jarenlange infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus komt vaak voor. Bij sommige vrouwen kan het virus een voorstadium van baarmoederhalskanker veroorzaken. 

Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Bij CIN wijken de cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals af van normale cellen. De afwijkende cellen kunnen uiteindelijk in kankercellen veranderen. Meestal gebeurt dit niet en ruimt het lichaam de afwijkende cellen zelf op. 

Baarmoederhalskanker is niet erfelijk. Het is ook niet besmettelijk.

Baarmoederhalskanker en baarmoederkanker: wat is het verschil?

Baarmoederhalskanker is een andere ziekte dan baarmoederkanker. Het ontstaat namelijk in een ander deel van de baarmoeder.

Baarmoederhalskanker ontstaat in het onderste, smalle deel van de baarmoeder. Baarmoederkanker ontstaat in het brede deel van de baarmoeder: het baarmoederlichaam.

Soorten baarmoederhalskanker

Er zijn verschillende soorten baarmoederhalskanker. De soort die het meest voorkomt, is plaveiselcelcarcinoom. Lees verder over soorten baarmoederhalskanker.

Uitzaaiingen van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker kan uitzaaien. Als dat gebeurt, is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken. Soms zaait baarmoederhalskanker via het bloed uit naar andere delen van het lichaam, zoals de longen, lever of het bot.

Lees meer over uitzaaiingen bij baarmoederhalskanker.

Onderzoeken bij baarmoederhalskanker

Bij een afwijkend uitstrijkje verwijst de huisarts je naar de gynaecoloog. Hier krijg je eerst een kijkonderzoek van de baarmoederhals: een colposcopie.

Vaak neemt de arts ook een stukje weefsel weg uit de baarmoederhals. Dit heet een biopsie. Met de uitslag kan de arts zien of de tumor kwaadaardig is. Dan zijn meer onderzoeken nodig, zoals een vaginaal onderzoek en soms ook nog aanvullend onderzoek zoals een MRI-scan of een CT-scan.

Meer over de onderzoeken bij baarmoederhalskanker.

Behandelingen bij baarmoederhalskanker

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederhalskanker. Welke behandeling de arts adviseert, hangt onder andere af van de grootte van de tumor en of er uitzaaiingen zijn. Ook zaken als je lichamelijke conditie, kinderwens en de soort baarmoederhalskanker kunnen een rol spelen.

Lees verder over de behandeling van baarmoederhalskanker.

Gevolgen van baarmoederhalskanker

Na de behandeling kun je nog korte of lange tijd last hebben van vermoeidheid. En ook van andere klachten zoals lymfoedeem of problemen met seksualiteit. Ook psychisch kun je het zwaar hebben.

Ook kun je door de behandeling minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Vaak is wel een vruchtbaarheidssparende behandeling mogelijk.

Lees verder over de gevolgen van baarmoederhalskanker en hoe je daarmee om kunt gaan.

Baarmoederhalskanker. Wat is het en wat zijn de ontwikkelingen? (mei 2021)

In deze video worden de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van baarmoederhalskanker. Met dr. Nienke van Trommel, gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek. (Bron: patiëntenorganisatie Olijf)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020