Uitzaaiingen bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Baarmoederhalskanker kan uitzaaien. Als baarmoederhalskanker uitzaait, is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken.

Baarmoederhalskanker kan uitzaaien. Dat betekent dat de tumorcellen via het lymfevocht of het bloed op andere plekken terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

Als baarmoederhalskanker uitzaait, is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken. De ziekte verspreidt zich minder vaak via het bloed. Gebeurt dit wel, dan is dit vaak pas in een later stadium. In dat geval kunnen uitzaaiingen ontstaan in de longen, lever of botten.

Lymfeklieren in het bekken

Behandeling bij uitzaaiingen van baarmoederhalskanker

Wanneer je uitzaaiingen hebt, is je prognose minder gunstig dan wanneer je geen uitzaaiingen hebt. 

Uitzaaiingen in de lymfeklieren in het bekken zijn vaak nog goed te behandelen, bijvoorbeeld met chemoradiatie

Is de ziekte uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, zoals de longen of de lever, dan is de prognose helaas niet goed. De kanker is dan niet meer te genezen. Je kunt wel behandelingen krijgen om de ziekte te remmen of klachten te verminderen, zoals chemotherapie, doelgerichte therapie of bestraling. Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste zorg is.

Krijg je (later) ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de longen? Dan is het meestal geen longkanker, maar zijn het uitzaaiingen van kankercellen uit de baarmoederhals.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020