De baarmoederhals

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je baarmoeder zit onderin in je buik. De baarmoederhals (cervix) is het onderste, smalle deel van de baarmoeder.

Lees op deze pagina over:

De baarmoeder

De baarmoeder heeft de vorm en grootte van een omgekeerde peer. Het brede deel heet het baarmoederlichaam. Dit is het grootste deel. Aan beide kanten van het baarmoederlichaam liggen de eierstokken met de eileiders. De eileiders verbinden het baarmoederlichaam en de eierstokken.

De functie van de baarmoeder is omeen bevruchte eicel te laten uitgroeien tot een baby. Dit duurt ongeveer 9 maanden. Bij de bevalling trekt de baarmoeder samen om de baby naar buiten te duwen (weeën).

Inwendige vrouwelijke geslachtsorganen

De baarmoederhals

Het baarmoederlichaam gaat over in de baarmoederhals (cervix). Dit is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. De baarmoederhals verbindt het baarmoederlichaam en de vagina.

De ingang van de baarmoederhals heet de baarmoedermond. De baarmoedermond en de baarmoederhals sluiten de baarmoeder af tijdens een zwangerschap. Door weeën opent de baarmoederhals zich. Zo kan de baby erdoor.

De woorden ‘baarmoederhals’ en ‘baarmoedermond’ worden vaak door elkaar gebruikt.

Het slijmvlies van de baarmoederhals

Aan de binnenkant en aan de buitenkant van de baarmoederhals zit slijmvlies. In het slijmvlies aan de binnenkant zitten cilindercellen. In het slijmvlies aan de buitenkant zitten plaveiselcellen.

De plek waar de twee soorten slijmvlies elkaar raken, heet de overgangszone. In dit gebied gaan ook de cilindercellen en plaveiselcellen in elkaar over.

Baarmoederhalskanker, of een voorstadium ervan, ontstaat meestal in deze overgangszone. Vanuit de baarmoederhals kan de kanker doorgroeien in de vagina of in andere weefsels.

Overgangszone baarmoederhals

Organen dicht bij de baarmoeder

De baarmoeder, eierstokken, eileiders en vagina liggen in het onderste deel van de buikholte (het kleine bekken). Andere organen die dichtbij de baarmoeder liggen, zijn de blaas en de darmen.

Deze organen liggen niet los in de buik, maar zitten met bindweefselbanden vast in het bekken.

Het parametrium

Het bindweefsel waarmee je baarmoeder vastzit in je buik heet parametrium. Het verbindt de baarmoedermond en het onderste deel van de baarmoeder met andere organen en het bekken.

Baarmoederhalskanker groeit soms door in dit bindweefsel (steunweefsel).

Het steunweefsel rond de baarmoeder

Kanker in de baarmoederhals

Een tumor in de baarmoederhals kan zorgen voor onverwacht bloedverlies. Een tumor kan ook invloed hebben op je vruchtbaarheid. Groeit een tumor door in andere organen en weefsels, dan kun je plasklachten of darmklachten krijgen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020