Pijn bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Pijn komt bij prostaatkanker voor als er uitzaaiingen in de botten zitten. De uitzaaiingen maken de botten zwakker. Ook neemt de kans op botbreuken toe.

Behandelingen voor pijn in de botten zijn pijnstillers, anti-hormonale therapie, uitwendige bestraling of met een radioactieve stof.

Bestraling bij een specifieke pijnplek

Is er één plek in de botten die veel pijn doet en waardoor je klachten hebt? Dan krijg  meestal één keer uitwendige bestraling op die plek .

Het kan een paar weken duren voordat de pijn minder wordt of weggaat. Direct na de bestraling heb je soms even meer pijn. Overleg met de (huis)arts of je hiervoor een paar dagen meer pijnstillers kan nemen. Soms is een tweede bestraling nodig.

Radioactief middel bij meer pijnlijke botten

Heb je door uitzaaiingen in de botten op meerdere plekken in je lichaam pijn? Dan kun je een of meerdere behandelingen met een radioactieve stof krijgen, zoals rhenium, strontium of samarium.

Een behandeling met de radioactieve stof radium is bedoeld om het leven te verlengen bij uitgezaaide prostaatkanker. Het helpt ook bij pijn in de botten.

De stof verspreidt zich via de bloedbaan door het lichaam. Het stapelt zich op in de uitzaaiingen in de botten. Daar geeft de stof radioactieve straling af. Zo krijgen alle botuitzaaiingen tegelijk bestraling. Deze behandeling helpt vaak een lange tijd tegen de pijn. Vaak zijn er minder pijnstillers nodig.

De hoeveelheid radioactieve stof is klein. De straling levert geen gevaar op voor je omgeving. De behandeling heeft weinig bijwerkingen. Wel kan het aantal bloedplaatjes tijdelijk dalen. Bloedplaatjes zijn belangrijk bij het stoppen van bloedingen. De kans is klein dat je iets van een tijdelijke daling merkt.

Behandeling om de botten te versterken

Door uitzaaiingen worden de botten kwetsbaar. Ook botontkalking kan de botten zwakker maken. Botontkalking is één van de bijwerkingen van (langdurige) anti-hormonale therapie.

Bij zwakkere botten is de kans groter dat een bot breekt. Er zijn verschillende medicijnen die de botten kunnen versterken, zoals denosumab (Prolia®)  en zoledroninezuur (Aclasta® of Zometa®). Bespreek met de uroloog of deze behandeling voor jou zin heeft.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Jean-Paul van Basten

Dr. Jean-Paul van Basten

Uroloog, CWZ

LinkedIn

Dr. Tycho Lock

Dr. Tycho Lock

Uroloog, UMC Utrecht

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkankerstichting

Patiëntenorganisatie
Website

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019