Behandeling bij prostaatkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDe behandeling van prostaatkanker hangt af van het stadium van de ziekte. Dit staat ook beschreven in het behandelplan.
Voor de behandeling maakt de arts onderscheid tussen een aantal fasen. De behandeling verschilt per fase. Ook kun je afzien van een behandeling.
Behandeling van lokaal beperkte prostaatkanker
Bij lokaal beperkte prostaatkanker zit de tumor alleen in de prostaat. Het gaat om stadium T1 en T2. De behandeling heeft als doel van de prostaatkanker te genezen.
Je kunt de volgende behandelingen krijgen:
- operatieve verwijdering van de prostaat
- uitwendige bestraling
- inwendige bestraling
Daarnaast is het mogelijk de ziekte actief te volgen en niet direct met een behandeling te beginnen.
Behandeling van lokaal uitgebreide prostaatkanker
Als de tumor ook buiten de prostaat groeit, heet dat lokaal uitgebreide prostaatkanker. Het stadium is T3. Soms zijn er ook uitzaaiingen in de lymfeklieren.
De volgende behandelingen zijn mogelijk:
- operatief verwijderen van de prostaat en lymfeklieren
- uitwendige bestraling in combinatie met anti-hormonale therapie
Ook bij deze behandelingen is genezing het doel. Dit hangt wel af van hoe uitgebreid de tumor is.
Keuze tussen behandelingen
Bij lokale prostaatkanker kun je vaak kiezen uit een aantal behandelingen. Er zijn keuzehulpen beschikbaar die je ondersteunen bij het maken van deze beslissing.
Behandeling van teruggekeerde prostaatkanker
Is de prostaatkanker teruggekomen? Dan hangt de behandeling af van de uitgebreidheid van de tumor en welke behandelingen je eerder hebt gehad. Is dat een operatie geweest, dan is vaak uitwendige bestraling mogelijk, soms samen met anti-hormonale therapie.
Is bestraling de eerste behandeling geweest? Dan kan de uroloog soms alsnog een operatie doen. Sommige mannen komen in aanmerking voor een behandeling met HIFU, cryoablatie of IRE.
Behandeling van uitgezaaide prostaatkanker
Bij uitgezaaide prostaatkanker is genezing niet meer mogelijk. Het doel van de behandeling is het remmen van de ziekte en het verminderen van klachten. Dit heet een palliatieve behandeling.
Bij uitgezaaide prostaatkanker bestaat de behandeling meestal uit anti-hormonale therapie. Er zijn verschillende soorten anti-hormonale therapie, zoals injecties, pillen met antihormonen of een operatie aan de zaadballen. Soms kan de anti-hormonale therapie gecombineerd worden met bestraling.
Zijn bij de diagnose uitzaaiingen gevonden? Dan kan de arts voorstellen de anti-hormonale therapie te combineren met chemotherapie of een nieuwe vorm van anti-hormonale therapie.
Behandeling van castratie-resistente prostaatkanker
De meeste prostaatkankers reageren na één tot drie jaar niet meer op anti-hormonale therapie. Het PSA gaat dan weer stijgen.
De tumor is dan resistent geworden voor anti-hormonale therapie. Dit heet castratie-resistente prostaatkanker, afgekort CRPC. Verschillende behandelingen zijn mogelijk:
- chemotherapie
- nieuwe vormen van anti-hormonale therapie
- radioactief radium
Er is geen vaste behandelvolgorde bij CRPC. De arts zal met je bespreken welke behandeling het beste bij je situatie past.
Naast deze behandelingen kun je soms meedoen aan een trial: een behandeling in onderzoeksverband. Met wetenschappelijk onderzoeken zoeken artsen naar behandelingen die beter zijn dan de huidige therapieën.
Nieuwe ontwikkelingen bij CRPC
Prof. dr. Koos van der Hoeven vertelt over de nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van castratieresistentie prostaatkanker. Prof. dr. Koos van der Hoeven vertelt over de nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van castratieresistentie prostaatkanker.