Behandeling en bijwerkingen

Chemotherapie bij prostaatkanker

Opslaan

Chemotherapie is bij prostaatkanker een palliatieve behandeling. Zo’n behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering van klachten.

U kunt chemotherapie krijgen:

  • wanneer hormonale therapie niet meer werkt. De kankercellen zijn dan resistent geworden voor hormonale therapie. Artsen noemen dit castratieresistente prostaatkanker of CRPC. 
  • samen met hormonale therapie. U kunt voor deze combinatie in aanmerking komen als u bij de eerste diagnose uitgezaaide prostaatkanker heeft en in goede conditie bent.

Soorten chemotherapie bij prostaatkanker

De chemotherapie bestaat meestal uit 6 kuren met docetaxel. Soms krijgt u 10 kuren van dit medicijn. Keert de ziekte na verloop van tijd terug, dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor behandeling met het medicijn cabazitaxel.

Combinatietherapie na eerdere behandeling

Het effect van de combinatie chemotherapie en hormonale therapie is nog niet duidelijk bewezen voor mannen die eerder een operatie, bestraling en/of hormonale therapie hebben gekregen. Zij kunnen het beste advies vragen in een expertisecentrum.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, ProstaatKankerStichting.nl.

Met medewerking van

Dr. Coenen, J. (medisch oncoloog), Prof. Dr. Reijke, T.M. de (uroloog), Tillier, C. (oncologieverpleegkundige), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige)