Behandeling en bijwerkingen

Actief volgen bij prostaatkanker

Opslaan
Prostaatkanker groeit vaak langzaam. Het heeft daarom niet altijd zin om iedereen met prostaatkanker direct actief te behandelen. Direct behandelen betekent ook dat u direct te maken krijgt met de eventuele bijwerkingen van de behandeling.

Besluit u met uw uroloog om u (nog) niet direct actief te behandelen? Dan volgt de arts het verloop van uw ziekte nauwkeurig met controle-onderzoeken. Dit heet actief volgen of active surveillance.

Actief volgen is alleen een mogelijkheid als de prostaatkanker aan een aantal kenmerken voldoet:
  • stadium T1c of T2a
  • slechts 1 of 2 biopten bevatten tumorcellen
  • de Gleason-score is maximaal 7 (3+4)
  • het PSA is 10 of lager 

Controles

Actief volgen betekent dat de arts in het eerste jaar elke 3 maanden een rectaal onderzoek en een PSA-test bij u uitvoert. Bij een rectaal onderzoek voelt de arts met zijn vinger via de anus en endeldarm of de prostaat afwijkingen vertoont.

Na 1 jaar neemt de arts weer biopten van de prostaat af. Blijft de situatie langere tijd (2 jaar) stabiel, dan kunt u eens per 6 maanden of eens per jaar gecontroleerd worden.

Bij ongeveer een derde van de mannen die in aanmerking komen voor actief volgen, komt er een moment dat bij de controles blijkt dat de tumor groeit. Dan is het nodig om de prostaatkanker alsnog te behandelen. De behandeling is in opzet genezend.

Mentaal moeilijk

Een deel van de mannen heeft het mentaal moeilijk met actief volgen. De wetenschap dat er kanker is aangetoond, maar dat er niet meteen behandeld wordt, kan psychisch zwaar zijn. Bespreek met uw arts welke overwegingen u heeft voor actief volgen of direct behandelen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, ProstaatKankerStichting.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Reijke, T.M. de (uroloog), Tillier, C. (oncologieverpleegkundige), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige)