Seksualiteit en mondkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Mondkanker en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op het seksleven en op intimiteit. Tijdens of na de behandeling van kanker kun je merken dat je minder zin hebt in seks, bijvoorbeeld omdat je hoofd er niet naar staat. Ook opgewonden raken en klaarkomen kunnen lastiger zijn, of niet meer lukken.

Tijdens en na mondkanker is seks mogelijk, zolang het geen pijn doet en er geen bloedingen zijn. Het is wel verstandig te wachten met tongzoenen en orale seks tot de wonden in de mond genezen zijn.

Na de behandeling zul je opnieuw moeten ontdekken en ervaren wat op seksueel gebied kan en wat je fijn vindt. Dat kost tijd, misschien meer dan je had verwacht. Met vragen kun je altijd terecht bij je huisarts. Die kan je ook advies geven bij seksuele klachten of problemen.

Dat seks en intimiteit veranderen, komt vaak door meerdere dingen:

  • een veranderd zelfbeeld
  • lichamelijke klachten
  • emoties rondom het verwerken van kanker

Veranderd zelfbeeld

Door de mondkanker en de behandeling ervan kan je uiterlijk veranderen. Hiermee verandert ook het beeld dat je van jezelf hebt. Dit kan gevoelens van schaamte of onzekerheid met zich meebrengen. Dit alles kan van invloed zijn op je zin in seks en op hoe je de seks beleeft.

Lichamelijke klachten

Ook kun je een aantal lichamelijke klachten krijgen die hun weerslag hebben op je seksleven. Voorbeelden hiervan zijn:

Veranderingen van de mond

Na de behandeling kan zoenen en seks minder makkelijk of minder prettig zijn. De mond en tong zijn soms minder goed te bewegen. Ze kunnen gevoelloos worden, of juist overgevoelig. De mond kan droog zijn. Een kunstgebit kan pijn doen. Voor je partner kan je speeksel anders smaken.

Stijve hals en schouders

Door de behandeling kunnen de spieren in de nek en schouders stijf en pijnlijk zijn. Het bewegen van hoofd en armen gaat dan minder makkelijk.

Canule (buisje) na de tracheotomie

Sommige mensen hebben een buisje vanuit de keel naar buiten (canule). Dit kan ongemakkelijk zijn bij zoenen en vrijen. Het buisje kan vervelend of vies zijn. Ook kan het filter in de weg zitten.

Anders ruiken

Door de bestraling en chemotherapie kan de geur en smaak van je lichaam anders worden. Dat kan je partner merken.

Emoties rondom het verwerken van kanker

Bij het verwerken van kanker horen emoties. Sommige emoties kunnen ervoor zorgen dat je minder zin of energie hebt om te vrijen, zoals angst en somberheid.

Het kan voorkomen dat er tijdens het vrijen heftige emoties omhoog komen. Je kunt hiervan schrikken. Ook voor je partner kan dit moeilijk zijn.

Praten over veranderingen en onzekerheden

Bij deze gevolgen is de communicatie met je partner erg belangrijk. Een open gesprek over wat er anders is, wat wel prettig is en wat niet (meer), kan helpen je seksleven weer op te pakken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige

Anouk Bolluijt

Casemanager hoofd-halsoncologie, Noordwest Ziekenhuisgroep

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Max Witjes

Kaakchirurg-oncoloog, UMCG

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Ervaringsdeskundigen met mondkanker

Mensen die mondkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2020