Uitzaaiingen bij mondkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Mondkanker kan uitzaaien. Bij een uitzaaiing zitten er kankercellen van de mondkanker op een andere plek in het lichaam. Of je kunt genezen, hangt af van de plek van de uitzaaiing.

Bij een deel van de mensen met mondkanker wordt de ziekte pas laat ontdekt. Dan kunnen er bij de diagnose al uitzaaiingen zijn. Ook kan de kanker gaan uitzaaien als de ziekte na de eerste behandeling weer terugkomt.

Uitzaaiingen in lymfeklieren van de hals

Mondkanker zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren in de hals. Als dat gebeurt, heet dat een regionale uitzaaiing. Er is dan nog steeds kans op genezing.

De arts kan uitzaaiingen in de halsklieren behandelen met een operatie aan de lymfeklieren. Dit heet een halsklierdissectie. Na de operatie aan de halsklieren volgt vaak nog een nabehandeling met bestraling.

De lymfeklieren in de hals

Uitzaaiingen naar andere organen

Mondkanker kan ook uitzaaien naar andere organen. Dat gebeurt meestal pas in een laat stadium. Als mondkanker uitzaait, is dat meestal naar de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker.

Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt dan een behandeling die de ziekte kan remmen. Mogelijke behandelingen zijn chemotherapie, immunotherapie en/of bestraling.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige

Anouk Bolluijt

Casemanager hoofd-halsoncologie, Noordwest Ziekenhuisgroep

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Max Witjes

Kaakchirurg-oncoloog, UMCG

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Ervaringsdeskundigen met mondkanker

Mensen die mondkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2020