Behandeling van mondkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als er mondkanker bij je is ontdekt, bespreekt de arts met je welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Dit heet het behandelplan.

In de behandeling van mondkanker is er een verschil tussen een genezende behandeling, en een behandeling voor als genezing niet meer mogelijk is. Je kunt ook besluiten om af te zien van een behandeling.

Mondkanker is zeldzaam. Daarom vindt de behandeling plaats in een gespecialiseerd ziekenhuis.

Genezende behandeling van mondkanker

Bij kans op genezing is de operatie de meest gebruikte behandeling. Bij een kleine tumor in de mond kan het mogelijk zijn de operatie via de mondholte te doen. Het is dan niet nodig om een snee in de huid van de hals te maken.

Bij een grotere tumor is vaak een uitgebreidere operatie nodig. Zeker als de tumor is doorgegroeid naar andere weefsels. Dit heet een commando-operatie.

De arts moet dan vaak veel weefsel weghalen. Aan het einde van deze operatie volgt daarom meestal een hersteloperatie. Daarbij doet de arts een reconstructie van de mond. Veel mensen hebben na de operatie een tracheotomie nodig, waarbij de arts een tijdelijk andere uitgang van de luchtpijp maakt.

Na de operatie volgt meestal een nabehandeling met bestraling, of met chemoradiatie.

Is de kanker uitgezaaid naar de lymfeklieren in de hals? Dan is een operatie en/of bestraling van deze halsklieren nodig.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij mondkanker (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor mondkanker.

Behandeling van mondkanker die is teruggekomen

Na de eerste behandelingen van mondkanker is er een kans dat de tumor terugkomt. De kans op terugkeer is het grootst in de eerste 2 jaar na de behandeling.

Ook als mondkanker is teruggekomen, kun je soms nog genezen. Daarvoor is vaak wel een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, kan de arts je vaak nog wel een behandeling aanbieden. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past.

Behandeling van mondkanker die niet meer te genezen is

Heb je mondkanker die ver is doorgegroeid of met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts kan een behandeling voorstellen die de ziekte kan remmen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Voor mondkanker zijn er verschillende palliatieve behandelingen: bestraling, chemotherapie of immunotherapie. De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

Soms is fotodynamische therapie (PDT) een optie. Met PDT kan de arts de tumor kleiner maken en klachten verminderen.

Wat kun je zelf doen tijdens de behandeling van mondkanker?

Voor de behandeling van mondkanker is het belangrijk dat je niet rookt en geen alcohol drinkt. Roken en alcohol verminderen namelijk het effect van de behandeling.

Zonder roken en drinken werkt de behandeling beter en is de kans kleiner dat de tumor terugkomt. Vind je het moeilijk om daarmee te stoppen? Dan is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken en drinken.

Een goede conditie is ook belangrijk. Je herstelt namelijk het beste van de behandeling wanneer je je conditie op peil weet te houden. Dat valt soms niet mee. Hier lees je wat je kunt doen om je conditie goed te houden.

Sondevoeding tijdens de behandeling van mondkanker

Tijdens en na de behandeling krijg je vaak een tijd sondevoeding. Dit is vloeibare voeding die via een slang in je maag komt. Zo krijgen de mond en keel na de operatie de kans om te genezen. Tijdens bestraling kan slikken moeilijk zijn. Met sondevoeding krijg je dan toch genoeg voeding binnen.

Het kan een opluchting zijn om even geen moeite te hoeven doen voor eten en drinken. De arts bespreekt met je wanneer je weer zelf kunt gaan eten.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige

Anouk Bolluijt

Casemanager hoofd-halsoncologie, Noordwest Ziekenhuisgroep

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Jan Paul de Boer

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Dr. Max Witjes

Kaakchirurg-oncoloog, UMCG

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Ervaringsdeskundigen met mondkanker

Mensen die mondkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2020