Onderzoeken bij mondkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je symptomen die kunnen passen bij mondkanker? Zoals een zwelling of zweer in de mond die pijn kan doen? Of rode of witte vlekken in de mond?

Ga dan naar de tandarts, of naar de huisarts. Als het nodig is, stuurt de tandarts of huisarts je door naar een KNO-arts of een MKA-chirurg die je verder onderzoekt. KNO staat voor: keel, neus en oor. MKA staat voor: mond-, kaak- en aangezichtschirurgie.

Onderzoeken voor de diagnose

Om de diagnose mondkanker te stellen, zijn er verschillende onderzoeken nodig. Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of er verdikkingen in de hals zijn die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Daarna krijg je een kijkonderzoek van de mond. Met een kijkonderzoek kan de arts de mondholte bekijken en zien of er een afwijking zit. De mondholte is de binnenkant van de mond. Voor dit onderzoek gebruikt de arts vaak een spiegeltje.

Daarna krijg je meestal een afspraak voor een biopsie. Bij dit onderzoek neemt de arts een stukje weefsel van de verdachte plek weg. Met de uitslag van de biopsie kan de arts de diagnose stellen.

Voor verder onderzoek en de behandeling van mondkanker is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk in welke ziekenhuizen je terecht kunt.

Onderzoeken naar uitbreiding en uitzaaiingen

Is er een kwaadaardige tumor in de mond gevonden? Dan is vaak verder onderzoek nodig. Meestal krijg je dan een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van je lichaam in beeld brengt. Dat kan met een scan, of met een echo.

Met deze onderzoeken kan de arts vaststellen hoever de tumor zich heeft uitgebreid, en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bekijken welke behandeling het meest geschikt is, en dat met je bespreken.

Je kunt 1 of meer van deze onderzoeken krijgen:

  • MRI-scan of CT-scan: hierop is te zien hoe groot de tumor is, of deze in andere weefsels is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn
  • longfoto: om uitzaaiingen in de longen op te sporen
  • PET-scan of PET-CT-scan: kan uitzaaiingen in het hele lichaam opsporen
  • echografie met eventueel een punctie van vergrote halsklieren: voor het opsporen van uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals
  • schildwachtklierprocedure: als na de echografie en punctie nog niet duidelijk is of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn

Daarnaast kan de arts een röntgenfoto van tanden en kaken laten maken. Deze foto toont of je gebit gezond is.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige

Anouk Bolluijt

Casemanager hoofd-halsoncologie, Noordwest Ziekenhuisgroep

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Max Witjes

Kaakchirurg-oncoloog, UMCG

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Ervaringsdeskundigen met mondkanker

Mensen die mondkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2020