Schildwachtklierprocedure bij mondkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een schildwachtklierprocedure is een onderzoek naar uitzaaiingen in de lymfeklieren. Dit onderzoek is soms nodig bij mondkanker. Meestal krijg je dit onderzoek als op een echografie niet duidelijk te zien is of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten.

De schildwachtklierprocedure gebeurt meestal samen met de operatie voor mondkanker.

Wat is een schildwachtklier?

De schildwachtklier is een lymfeklier in de hals in de buurt van de mond. Het is de lymfeklier waar het lymfevocht uit de tumor als eerste naartoe gaat. Als een tumor uitzaait, is dat als eerste naar de schildwachtklier.

De schildwachtklier is geen speciale lymfeklier. Welke lymfeklier de schildwachtklier is, hangt af van de plek van de tumor. Dat kan voor iedere tumor anders zijn.

De schildwachtklier is iets anders dan de schildklier. De schildklier is een orgaan in de hals dat hormonen aanmaakt.

Hoe gaat een schildwachtklierprocedure?

Bij de schildwachtklierprocedure gaat de arts eerst de schildwachtklier opsporen. Dat gebeurt op de polikliniek.

Eerst spuit de arts een beetje vloeistof rondom de tumor. Deze vloeistof stroomt naar de lymfeklieren. In de vloeistof zit een klein beetje radioactief materiaal. Dit is niet gevaarlijk, ook niet voor de mensen om je heen.

Door het radioactieve materiaal kan de arts op een scan de lymfeklieren zien. Dit kan met een speciale scan (scintigrafie). De lymfeklier die het dichtst bij de tumor ligt, is de schildwachtklier.

Daarna verwijdert de arts deze lymfeklier. Dat gaat meestal samen met de operatie voor het verwijderen van de tumor in de mond. Hiervoor ga je dus onder narcose.

Onderzoek van de schildwachtklier

Een patholoog onderzoekt de weggehaalde schildwachtklier. Zitten er geen kankercellen in de schildwachtklier? Dan gaat de arts ervan uit dat de andere lymfeklieren rondom de tumor ook schoon zijn. Er is geen behandeling aan de lymfeklieren nodig.

Zitten er wel kankercellen in de schildwachtklier? Dan is het meestal ook nodig om de andere lymfeklieren in de hals ook te verwijderen. Dat kan met een halsklierdissectie. Na de operatie kan de arts een aanvullende behandeling met bestraling op de hals adviseren.

Complicaties van de schildwachtklierprocedure

Bij de schildwachtklierprocedure is er een kleine kans op complicaties. Zoals een ontsteking, een wond die slecht geneest, een nabloeding of een ophoping van wondvocht. Heel soms krijgen mensen een allergische reactie op de vloeistof.

Bij de schildwachtklierprocedure raakt de arts soms onverhoopt een zenuw. Dan is er een risico dat een mondhoek gaat hangen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige

Anouk Bolluijt

Casemanager hoofd-halsoncologie, Noordwest Ziekenhuisgroep

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Max Witjes

Kaakchirurg-oncoloog, UMCG

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Ervaringsdeskundigen met mondkanker

Mensen die mondkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2020