Nazorg en controle bij mondkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Controles na een genezende behandeling

Na de behandeling van mondkanker kom je regelmatig op controle. De arts kijkt dan of de behandeling effect heeft gehad en of de kanker wegblijft. De arts onderzoekt de mond en keel.

Ook onderzoekt de arts regelmatig de lymfeklieren in de hals . Dat kan door de klieren in de hals met de hand te voelen, of met een echografie van de hals. Soms krijg je ook andere onderzoeken tijdens de controle, maar die zijn niet standaard.

Tijdens de controles vraagt de arts ook naar je klachten. Heb je al eerder last van klachten die kunnen horen bij mondkanker? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met de arts.

Hoe vaak op controle?

Na de behandelingen kom je meestal voor 3 tot 5 jaar op controle. In het begin zijn de controles vaker. Meestal ziet het controleschema er zo uit:

 • Jaar 1: iedere 2 maanden
 • Jaar 2: iedere 3 maanden
 • Jaar 3: iedere 4 maanden
 • Jaar 4 en 5: ieder half jaar

Controles als je niet meer beter wordt

  Ook als je niet meer kunt genezen van mondkanker, kun je op controle komen. Met de arts kun je overleggen of je dat wilt, en hoe vaak. De arts onderzoekt of de ziekte stabiel is, en of je een andere behandeling nodig hebt.

  Gevolgen bespreken

  Op de controle-afspraak kun je bespreken of je last hebt van gevolgen door de behandeling. De arts en verpleegkundige kunnen je vertellen wat hieraan te doen is.

  Zij kunnen je verwijzen naar een andere zorgverlener die je met de klacht kan helpen. Zoals een fysiotherapeut, logopediste, diëtiste of maatschappelijk werker. Vind hulp tijdens en na mondkanker.

  Zorg na de behandeling van mondkanker

  Het kan zijn dat je na de behandeling van mondkanker specifieke zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld bij een klosprothese.

  Een klosprothese is een speciaal vormgegeven kunstgebit dat een gat in de kaak opvult. Hiervoor ga je regelmatig naar een gespecialiseerde tandarts: de maxillofaciaal prothetist. Lees verder over de klosprothese.

  Angst voor controles

  Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

  Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

  Niet verplicht

  De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

  Liever langer onder controle

  Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

  Colofon

  Met medewerking van:

  illustratie-deskundige

  Anouk Bolluijt

  Casemanager hoofd-halsoncologie, Noordwest Ziekenhuisgroep

  Dr. Gyuri Halmos

  Dr. Gyuri Halmos

  Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

  LinkedIn

  illustratie-arts-man

  Dr. Max Witjes

  Kaakchirurg-oncoloog, UMCG

  Foto Stijn Keereweer

  Dr. Stijn Keereweer

  Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

  LinkedIn

  Ervaringsdeskundigen met mondkanker

  Mensen die mondkanker hebben (gehad)

  Logo NWHHT

  Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

  Logo PV Hoofd-hals

  Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

  Gemaakt door de redactie van kanker.nl

  Laatste update: november 2020