Emoties en mondkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Mondkanker is een heftige ziekte. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.

Emoties bij een veranderd uiterlijk

Door  de behandeling kan je uiterlijk veranderen. Daar kun je bijvoorbeeld verdrietig, boos of angstig van worden. Een ander uiterlijk heeft natuurlijk ook een behoorlijke invloed op je sociale leven. Gevoelens van schaamte en onzekerheid kunnen het contact met andere mensen lastiger maken.

Emoties kunnen lichamelijke klachten versterken

Gevoelens kunnen lichamelijke klachten erger maken. En andersom geldt ook: als de emoties afnemen, kunnen klachten aan je lichaam ook minder worden.

Met de arts of verpleegkundige kun je bespreken welke emoties je ervaart. Hij of zij kan vertellen welke mogelijkheden er zijn om klachten te verminderen. Hierdoor kunnen angst en spanningen afnemen.

Wisseling in emoties

Soms beheerst de ziekte je gedachten en emoties helemaal. Op andere momenten lukt het om even het gewone leven op te pakken en volop te genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Misschien voel je je het ene moment dankbaar dat je er nog bent, maar het volgende moment verdrietig om de beperkingen.

Veel mensen die kanker hebben (gehad), ervaren een sterke wisseling in emoties. Vaak nemen de heftige emoties na een poosje wat meer af. Vaak kom je dan pas aan de verwerking van je ziekte toe.

Misschien heeft je omgeving niet in de gaten dat de verwerking vaak pas later komt. Aandacht en begrip voor je ziekte kan nu een stuk minder zijn dan tijdens de behandeling. Je familie en vrienden weten (en zien) vaak niet wat je daarna nog doormaakt. Het kan helpen om dit te bespreken.

Verwerken kost tijd

Het kan een poos duren voordat je een nieuwe balans hebt gevonden, zowel lichamelijk als geestelijk. Gevoelens en emoties een plek geven kost ook tijd. Gun jezelf die tijd. Laat de mensen om je heen ook weten wanneer je al wel of nog niet ergens aan toe bent.

Meer grip

Je kunt meer grip op je situatie krijgen door:

  • goede informatie te zoeken. Alle informatie op kanker.nl is gecontroleerd door medisch specialisten en andere deskundigen.
  • een dagboek of een blog bij te houden
  • er met anderen over te praten, bijvoorbeeld in de gespreksgroepen, of via een inloophuis of de patiëntenvereniging

Extra ondersteuning

Heb je behoefte aan extra ondersteuning van een deskundige? Zowel binnen als buiten het ziekenhuis kunnen verschillende zorgverleners en organisaties je begeleiden. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of een psycholoog. Het kan soms makkelijker zijn om je gevoelens met een zorgverlener te bespreken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige

Anouk Bolluijt

Casemanager hoofd-halsoncologie, Noordwest Ziekenhuisgroep

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Max Witjes

Kaakchirurg-oncoloog, UMCG

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Ervaringsdeskundigen met mondkanker

Mensen die mondkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2020