Behandeling met vitamine A (retinoïden)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je een T-cel huidlymfoom? Dan is het soms mogelijk om een behandeling te krijgen met tabletten kunstmatig vitamine A. Een andere naam voor deze behandeling is retinoïden.

De stoffen remmen de deling en groei van de T-cellen in de huid. Dit helpt om de ziekte onder controle te houden en om klachten te verminderen. 

Je krijgt de vitamine A in een hoge dosis. Het medicijn wordt gegeven als tablet in de vorm van bexaroteen (Targretin®) of acitretine (Neotigason®). 

Soms krijg je de behandeling met vitamine A samen met lichttherapie of immunotherapie. Dit hangt af van het soort huidlymfoom dat je hebt. Bij langzaam groeiende huidlymfomen zijn deze behandelingen meestal niet nodig.

Bijwerkingen van retinoïden

Retinoïden kunnen bijwerkingen hebben. Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn:

  • Droge huid. Dit kan samengaan met jeuk.
  • Droge lippen.
  • Droge ogen.
  • Droog neusslijmvlies. Hierdoor kun je bloedneuzen krijgen.
  • Dunner worden van de eeltlaag op de handpalmen en voetzolen. Hierdoor wordt de huid zachter en kwetsbaarder voor beschadigingen.

Ook kunnen de retinoïden invloed hebben op de werking van de lever, de schildklier en de stofwisseling. Bij de behandeling met retinoïden krijg je regelmatig bloedonderzoek. Zo kunnen eventuele stoornissen tijdig aan het licht komen. Als het nodig is, krijg je medicijnen om de werking van de lever, schildklier of stofwisseling te verbeteren.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Safa Najidh

Drs. Safa Najidh

Arts-onderzoeker, LUMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die huidlymfoom hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-arts-man

Prof. dr. Maarten Vermeer

Dermatoloog, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019