Voorstadium van baarmoederhalskanker (CIN)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een voorstadium van baarmoederhalskanker (CIN) is een afwijking die nog geen kanker is, maar dat wel zou kunnen worden. Hieronder lees je meer over CIN 1, 2 en 3.

Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Dit is de afkorting voor Cervicale Intraepitheliale Neoplasie. De oorzaak van CIN is een infectie met het humaan papillomavirus (HPV).

Van CIN merk je zelf vaak niets. Daarom krijgen vrouwen tussen de 30 en 60 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Met dit onderzoek is baarmoederhalskanker of het voorstadium daarvan al vroeg op te sporen.

Uitleg over CIN 

Bij CIN wijken de cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals af van normale cellen. De afwijkende cellen kunnen uiteindelijk in kankercellen veranderen.

CIN verdwijnt meestal vanzelf

Gradaties van CIN

Er zijn 3 gradaties van CIN: 

  • CIN1: lichte afwijking
  • CIN 2: matige afwijking
  • CIN3: ernstige afwijking

Bij CIN3 is de kans het grootst dat de afwijkende cellen in kankercellen veranderen.

Wat gebeurt er bij een CIN1-uitslag?

Bij CIN 1 is geen behandeling nodig. Meestal verdwijnt deze afwijking vanzelf binnen 2 jaar. Na 1 jaar krijg je een uitstrijkje om te controleren of de afwijking verdwenen is.

Wat gebeurt er bij een CIN2-uitslag?

Bij CIN 2 overlegt de arts met je wat in jouw situatie de beste optie is: behandelen of elke 6 maanden een uitstrijkje ter controle. Bij jonge vrouwen verdwijnt de afwijking meestal vanzelf na enige tijd.

Wat gebeurt er bij een CIN3-uitslag?

Bij CIN 3 is de kans dat er uiteindelijk baarmoederhalskanker ontstaat groter. Daarom adviseren artsen bij CIN 3 bijna altijd om je te laten behandelen. Zo kun je voorkomen dat CIN 3 overgaat in baarmoederhalskanker. Welke behandeling het meest geschikt is, hoor je van je arts.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020