Wat is…?

Voorstadium van baarmoederhalskanker

Opslaan

Voorstadium van baarmoederhalskanker

Een CIN-uitslag geeft aan dat er een voorstadium van baarmoederhalskanker is gevonden. Een voorstadium betekent dat de cellen afwijken, maar geen kanker zijn. Bij ernstige afwijkende cellen die niet behandeld worden kan bij een kleine groep patiënten uiteindelijk baarmoederhalskanker ontstaan. Dat gebeurt meestal heel langzaam en kan wel 10 tot 15 jaar duren.

Het advies voor de behandeling van het voorstadium is meestal:

  • CIN I: niet behandelen. Meestal verdwijnt deze afwijking vanzelf binnen 2 jaar. De kans op complicaties van de behandeling is groter dan de kans dat er uit deze cellen kanker ontstaat.
  • CIN II: samen met uw arts maakt u op basis van onderstaande factoren een afweging voor behandeling. Of voor het volgen van de afwijking met uitstrijkjes om de 6 maanden. Ook deze afwijking verdwijnt bij jonge vrouwen vaak na een tijd vanzelf.
  • CIN III: behandeling met lisexcisie of conisatie. Deze technieken worden onderaan dit artikel uitgelegd. Hierbij neemt de arts het hele gebied weg waar afwijkende cellen of weefsel in zitten.

Bij een persoonlijk behandeladvies voor het voorstadium spelen naast de CIN-indeling nog een aantal factoren mee:

  • de grootte en de plaats van de afwijking
  • uw leeftijd: hoe ouder u bent, hoe kleiner de kans dat een afwijking aan de baarmoederhals uit zichzelf verdwijnt
  • of u HPV heeft
  • of u op korte termijn zwanger wilt worden

Lisexcisie

Bij een lisexcisie neemt de gynaecoloog een kegelvormig stukje weefsel van de baarmoederhals weg. Hierin zitten de afwijkende cellen. De ingreep vindt meestal plaats op de polikliniek of in een behandelkamer. De gynaecoloog gebruikt voor het wegnemen een dunne metalen lis. Dat is een draad in de vorm van een lus. De lis wordt elektrisch verhit. Hiervoor krijgt u meestal een lokale verdoving. Wilt u liever een ruggenprik of narcose, dan kunt u dat met uw arts bespreken.

Van de lisexcisie zelf voelt u meestal niets. Wel geeft het wegbranden soms een onaangenaam geluid of een branderige geur en kunt u wat rook zien. Na een lisexcisie kunt u tot 3 weken lang licht bloederige afscheiding hebben tot de wond genezen is. Meestal neemt 5 tot 7 dagen na de behandeling het bloedverlies toe, omdat dan de korstjes loslaten.

De patholoog onderzoekt het verwijderde weefsel onder de microscoop. De uitslag van dat weefselonderzoek komt na ongeveer 1 tot 2 weken.

Heeft u na een lisexcisie langere tijd veel bloedverlies, of krijgt u abnormale afscheiding of heviger bloedverlies dan bij een gewone menstruatie? Neem dan contact op met uw arts.

Conisatie

Is de afwijking te groot voor een lisexcisie? Of ligt de afwijking verder in de baarmoederhals? Dan kunt u een conisatie krijgen. De arts snijdt een kegelvormig stukje weefsel weg met een mesje. Dat gebeurt meestal onder algemene narcose of met een ruggenprik.

Na de behandeling

Na een lisexcisie of conisatie duurt het 3 weken voor het wondje om te herstellen. Na 6 maanden krijgt u een uitstrijkje. Hiermee controleert de arts of de afwijking helemaal weg is. Wilt u zwanger worden, dan kunt u daar het beste mee wachten tot het uitstrijkje weer normaal is. Wilt u snel zwanger worden? Dan kunt u eventueel al na 3 maanden een uitstrijkje krijgen. Maar de patholoog kan deze moeilijker beoordelen. Daardoor bevat deze vaker nog lichte afwijkingen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Bekkers, R.L.M. (gynaecoloog), Dr. Bloemers, C.W.M. (radiotherapeut)