Andere mogelijkheden bij een kinderwens

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je onvruchtbaar bent geworden na kanker, wil je misschien nadenken over andere manieren om een kind te krijgen of je gezin uit te breiden. Misschien denk je aan eiceldonatie. Maar ook draagmoederschap, adoptie en pleegzorg kunnen een mogelijkheid zijn. 

Lees op deze pagina over:

Eiceldonatie

Bij eiceldonatie krijg je eicellen van een andere vrouw (een bekende donor). De zaadcellen kunnen wel van je eigen partner komen. Op freya.nl vind je meer informatie over eiceldonatie.

Draagmoederschap

Een draagmoeder draagt het kind tot na de geboorte voor een ander. Je kunt voor een draagmoeder kiezen, als je zelf niet zwanger kunt worden. Of als je niet zwanger mag worden omdat je een groter risico hebt op problemen. Lees op freya.nl meer informatie over draagmoederschap.

Tip: Luister naar de podcast kanker en vruchtbaarheid. Hierin vertelt Julia over haar ervaringen met draagmoederschap.

Adoptie

Als je voor adoptie kiest, adopteer je een kind dat uit andere ouders geboren is. Dan zorg je voor het kind en voed je het op alsof het je eigen kind is. Niet iedereen mag een kind adopteren. Daar zijn regels voor. Ook is er een procedure voor adoptie.

Meer informatie over adoptie vind je op de website van de Rijksoverheid en van Stichting Adoptievoorzieningen.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat je tijdelijk de zorg voor een kind op je neemt. Zeven dagen in de week of af en toe een weekend of vakantie. Dat hangt af van wat het beste is voor het kind.

Wil je pleegouder worden, dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook moet je een bepaalde procedure doorlopen.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid en Pleegzorg Nederland.

Accepteren van kinderloosheid

Misschien wil of kun je je geen kind krijgen via eiceldonatie of embryo-donatie. Of ken je niemand die draagmoeder wil zijn. Dan zul je waarschijnlijk nooit moeder worden, of kun je je gezin niet uitbreiden. Dat kan emotioneel erg zwaar zijn. Het kost tijd om dat te verwerken en accepteren. 

Belangrijk: krop je gevoelens niet op, maar praat erover met je partner, familie en vrienden. 

Voor hulp, informatie, en lotgenotencontact kun je terecht bij stichting Freya. Freya is een patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Heb je behoefte aan professionele hulp? Ga dan naar je huisarts. Die kan met je bespreken of je een verwijzing wilt naar een psycholoog of een andere hulpverlener.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020