Andere mogelijkheden bij een kinderwens

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je onvruchtbaar bent geworden, wil je misschien nadenken over andere manieren om een gezin te stichten. Misschien denk je aan een eiceldonatie. Maar ook draagmoederschap, adoptie en pleegzorg kunnen een mogelijkheid zijn. 

Eiceldonatie

Bij eiceldonatie krijg je eicellen van een andere vrouw (een bekende donor). De zaadcellen kunnen wel van je eigen partner komen.

De laborant in het ziekenhuis haalt uit het sperma van je partner de meest actieve zaadcellen. Daarna brengt de laborant die zaadcellen samen met de eicellen van de donor. Als de bevruchting lukt, ontstaat er een embryo. Een arts plaatst het embryo in je baarmoeder. Daar kan het uitgroeien tot een kind. Het kind heeft dan de genen van de eiceldonor en je partner.

Draagmoederschap

Een draagmoeder is een vrouw die zwanger wordt met de bedoeling het kind na de geboorte af te staan voor adoptie.

Je kunt voor een draagmoeder kiezen, als je zelf niet zwanger kunt worden. Of wanneer je niet zwanger mag worden omdat je een groter risico hebt op problemen. 

Er zijn 2 vormen van draagmoederschap:

Kind van draagmoeder en vader

De eicel van de draagmoeder wordt bevrucht met het zaad van je partner. Het kind heeft dan de genen van de draagmoeder en je partner. Er is geen medisch ingrijpen nodig. 

Kind van vader en moeder

Door middel van IVF komt een embryo tot stand uit een eicel van jou en een zaadcel van je partner. Een arts plaatst het embryo in de baarmoeder van de draagmoeder. Het kind heeft dan de genen van jou en je partner.

Tip:
Luister naar de podcast kanker en vruchtbaarheid. Hierin vertelt Julia over haar ervaringen met draagmoederschap. Meer over draagmoederschap lees je op de website van Freya.

Adoptie

Als je voor adoptie kiest, adopteer je een kind dat uit andere ouders geboren is. Dan zorg je voor het kind en voed je het op alsof het je eigen kind is. Niet iedereen mag een kind adopteren. Daar zijn regels voor. Ook is er een procedure voor adoptie. 

Meer informatie over adoptie vind je op de website van de Rijksoverheid en van Stichting Adoptievoorzieningen.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat je tijdelijk de zorg voor een kind op je neemt. Zeven dagen in de week of af en toe een weekend of vakantie. Dat hangt af van wat het beste is voor het kind.

Wil je pleegouder worden, dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook moet je een bepaalde procedure doorlopen.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid en Pleegzorg Nederland.

Accepteren van kinderloosheid

Misschien wil je het bovenstaande niet, of is het niet mogelijk. Het feit dat je geen kinderen kunt krijgen, is moeilijk. En het kost tijd om dat te verwerken en accepteren. Het is belangrijk dat je je gevoelens niet opkropt maar deelt met je partner, familie en vrienden. 

Voor hulp, informatie, en lotgenotencontact kun je terecht bij stichting Freya. Freya is een patiëntenvereniging die gespecialiseerd is in vruchtbaarheidsproblemen.

Heb je behoefte aan professionele hulp, ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan met je bespreken of je een verwijzing wilt naar een psycholoog of een andere hulpverlener.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020