Andere mogelijkheden bij een kinderwens

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je onvruchtbaar bent na kanker, wil je misschien nadenken over andere manieren om een kind te krijgen of je gezin uit te breiden. Misschien denk je aan zaaddonatie. Maar ook adoptie en pleegzorg kunnen een mogelijkheid zijn. 

Zaaddonatie

Als je als man onvruchtbaar geworden bent, kun je zaadcellen van een andere man krijgen (een zaaddonor). Dat heet zaaddonatie.

Deze zaadcellen zijn op verschillende manieren te gebruiken:

Jij en je partner kiezen zelf een donor uit. De Stichting Donorgegevens verzamelt de gegevens van zwangerschappen die zijn ontstaan met donorzaad. Iedere kliniek in Nederland moet die gegevens doorgeven aan de stichting. Een kind dat met donorsperma is verwekt, kan bij deze stichting navragen wie de donor is geweest. Dit kan vanaf de leeftijd van 16 jaar.

Dyon over vruchtbaarheid

Adoptie

Als je voor adoptie kiest, adopteer je een kind dat uit andere ouders geboren is. Dan zorg je voor het kind en voed je het op alsof het je eigen kind is. Niet iedereen mag een kind adopteren. Daar zijn regels voor. Ook is er een procedure voor adoptie. 

Meer informatie over adoptie vind je op de website van de Rijksoverheid en van Stichting Adoptievoorzieningen.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat je tijdelijk de zorg voor een kind op je neemt. 7 dagen in de week of af en toe een weekend of vakantie. Dat hangt af van wat het beste is voor het kind.

Wil je pleegouder worden, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook moet je een bepaalde procedure doorlopen.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid en Pleegzorg Nederland.

Accepteren van kinderloosheid

Misschien wil je het bovenstaande niet, of is het niet mogelijk. Het feit dat je geen kinderen kunt krijgen, is moeilijk. En het kost tijd om dat te verwerken en accepteren. Het is belangrijk dat je je gevoelens niet opkropt maar deelt met je partner, familie en vrienden. 

Voor hulp, informatie, en lotgenotencontact kun je terecht bij stichting Freya. Freya is een patiëntenvereniging die gespecialiseerd is in vruchtbaarheidsproblemen.

Heb je behoefte aan professionele hulp, ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan met je bespreken of je een verwijzing wilt naar een psycholoog of een andere hulpverlener.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jos van Brakel

Dr. Jos van Brakel

Uroloog en androloog, Amphia

Foto Kathleen D'Hauwers

Dr. Kathleen D'Hauwers

Uroloog en androloog, Radboudumc

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020