Mogelijkheden bij onvruchtbaarheid en een kinderwens 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Ben je onvruchtbaar geworden door kanker of de behandeling van kanker? En heb je een kinderwens? Dan kun je toch nog proberen om zwanger te worden. 

Dit kan als je eerder een behandeling hebt gehad om je vruchtbaarheid te behouden, zoals eicellen of embryo’s laten invriezen. Soms kan het ook als je niet zo’n behandeling hebt gehad.

Je hebt eicellen laten invriezen

Heb je eerder eicellen laten invriezen en ben je klaar met de behandeling? Dan kunnen de eicellen worden ontdooid en bevrucht worden met zaadcellen. Wanneer hier embryo’s uit ontstaan, dan kan een arts deze embryo’s in je baarmoeder plaatsen. Er is dan een kleine kans dat je zwanger wordt. Die kans is ongeveer 5% voor elke eicel.

Ingevroren eicellen zijn te gebruiken tot de leeftijd van 50 jaar. Houd er rekening mee dat meeste zorgverzekeringen alleen vergoeden tot 43 jaar. Vraag bij je zorgverzekeraar wat je vergoed krijgt in jouw situatie.

Neem voor meer informatie over het terugplaatsen van eicellen contact op met je medisch oncoloog of je gynaecoloog.

Je hebt embryo’s laten invriezen

Heb je eerder embryo’s laten invriezen en ben je klaar met je behandeling? Dan kan een arts de ontdooide embryo’s in je baarmoeder plaatsen. Dit is mogelijk tot de leeftijd van 50 jaar. Er is dan een kans dat je zwanger wordt. Die kans is 20 tot 25% per ingevroren embryo.

Neem voor meer informatie over het terugplaatsen van embryo’s contact op met je medisch oncoloog of je gynaecoloog.

Je hebt geen behandeling gehad om je vruchtbaarheid te behouden

Heb je geen behandeling gehad om je vruchtbaarheid te behouden en wil je graag een kind? Dan kun je proberen zwanger te worden met behulp van eiceldonatie. Bekijk ook de andere mogelijkheden om een gezin te stichten.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020