Operatie en vruchtbaarheid bij vrouwen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Je vruchtbaarheid hangt af van hoe goed de eierstokken en baarmoeder werken. De eierstokken maken hormonen die de menstruatie regelen en zorgen dat er elke maand een eisprong plaatsvindt. Een bevruchte eicel kan in de baarmoeder uitgroeien tot een kind. 

Hieronder lees je wat de gevolgen zijn van het verwijderen van 1 of beide eierstokken voor je vruchtbaarheid. En welke gevolgen het verwijderen van de baarmoeder heeft voor je vruchtbaarheid.

Nog maar 1 eierstok over

Wanneer de arts tijdens de operatie 1 eierstok verwijdert en je baarmoeder nog intact is, kun je nog spontaan zwanger worden.

Geen eierstokken meer

Wanneer de arts beide eierstokken tijdens de operatie verwijdert, dan heeft dit gevolgen voor je vruchtbaarheid. Was je nog niet in de overgang, dan kom je na de operatie vervroegd in de overgang. Je hebt ook geen eisprong meer. Dit betekent dat je niet meer spontaan zwanger kunt worden. 

Heb je een kinderwens? En is je baarmoeder nog intact? Dan kun je eiceldonatie overwegen. Lees meer over eiceldonatie.

Geen baarmoeder meer

Is je baarmoeder verwijderd en ben je nog niet in de overgang? Dan kun je niet meer zwanger worden. Het verwijderen van de baarmoeder heeft geen gevolgen voor je eicelvoorraad en je hormonen.

Als je eierstokken nog werken, ben je nog wel vruchtbaar. Heb je een kinderwens? Dan kun je nog wel proberen een kind te krijgen met hulp van een draagmoeder. Daarvoor is eerst een IVF-behandeling nodig waarbij jouw eicellen bevrucht worden met de zaadcellen van je partner, zodat er 1 of meer embryo’s ontstaan. Als het kind geboren is, moeten jij en je partner nog verschillende stappen doorlopen om de wettelijke ouders te worden.  Lees meer over draagmoederschap.

Karin moest baarmoeder laten verwijderen

Geen eierstokken en geen baarmoeder meer

Zijn je eierstokken en je baarmoeder verwijderd, dan kun je niet meer zwanger worden. Heb je een kinderwens, dan kun je kiezen voor een vorm van draagmoederschap waarbij de eicel van de draagmoeder bevrucht wordt met het zaad van je partner. Lees meer over draagmoederschap

Andere mogelijkheden zijn adoptie of pleegzorg

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020