Kanker in de zwangerschap

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Zwanger zijn als je kanker hebt geeft extra zorgen en vragen. Voor jou en misschien ook voor je partner. We verwijzen je op deze pagina graag naar betrouwbare en praktische informatie op onze site

Lees op deze pagina over:

Of ga direct naar het dossier Zwanger en kanker

Kanker in de zwangerschap: kan ik alle onderzoeken krijgen?

Als je zwanger bent, kun je niet altijd alle onderzoeken krijgen. Sommige onderzoeken maken namelijk gebruik van röntgenstraling en te veel röntgenstraling kan schadelijk zijn voor je kind. Bekijk welke onderzoeken wel en niet mogelijk zijn bij kanker in de zwangerschap.

Kanker in de zwangerschap: wat betekent dat voor mijn behandeling?

Een kankerbehandeling tijdens de zwangerschap is meestal mogelijk. Wel is het soms nodig om de behandeling uit te stellen of aan te passen. Lees meer over behandeling bij kanker als je zwanger bent.

Omgaan met kanker in de zwangerschap

Misschien voel je je (extra) angstig en onzeker omdat je kanker hebt en zwanger bent. Weet dat je er niet alleen voor staat. Er zijn meer vrouwen die dit meemaken of hebben meegemaakt. Ze kunnen je steunen. Je kunt ook professionele hulp krijgen. Lees verder over omgaan met kanker in de zwangerschap.

Ook voor je naasten kan het zwaar zijn, bijvoorbeeld voor je ouders of je partner. We hebben aparte informatie voor partners.

De periode na de bevalling

De periode na de bevalling blijkt vaak moeilijker dan gedacht. Je hebt een klein baby’tje dat veel zorg en aandacht vraagt. En zelf ben je ook moe en kwetsbaar. Praktische hulp krijgen van familie en vrienden is heel belangrijk. Lees meer over de periode na de bevalling.

Een goede band opbouwen met je kind kan lastig zijn tijdens je ziekte, en ook in de periode daarna. Bekijk de tips voor een goede band met je kind.

moeder met baby in bed

Praten met lotgenoten over kanker in de zwangerschap

Ben je zwanger en heb je kanker? Of heb je dit meegemaakt? Misschien helpt het jou om er met lotgenoten over te praten. Zij kunnen je steunen.

Lotgenoten vind je via Stichting STER(k) en via de gespreksgroep ‘zwanger en kanker’ op kanker.nl.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Christianne Lok

Dr. Christianne Lok

Gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Stichting STER(K)

Stichting STER(K)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023