De band met je kind

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een goede band opbouwen met je baby is belangrijk. Tijdens je zwangerschap en ook daarna. Maar als je kanker hebt (gehad), kan dat lastiger zijn. Er gaat veel energie zitten in je eigen gezondheid. En in het verwerken van wat je allemaal hebt meegemaakt. Wat kun je doen?

Je kunt het gevoel hebben dat er meer aandacht uitgaat naar je ziekte dan naar je zwangerschap en naar de baby in je buik. Of je bent gewoon te moe om je met je zwangerschap bezig te houden. 

Misschien durf je je tijdens en na je zwangerschap ook minder goed aan je kindje te hechten. Omdat je bang bent dat je je kindje niet ziet opgroeien.

De band tussen moeder en kind is belangrijk. Een goede band zorgt voor een veilige hechting van je baby. Zodat je kind op latere leeftijd zonder veel problemen relaties aan kan gaan. De tips hieronder kunnen je helpen een band op te bouwen. Ook professionele hulp kan hiervoor heel prettig zijn.

Tips tijdens de zwangerschap

Zo kun je ook op een positieve manier met je zwangerschap bezig zijn:

  • Probeer elke dag een paar minuten rustig te gaan zitten en met je gedachten naar je baby te gaan. Wat hoop je voor hem of haar? Dit kan ook tijdens een dagelijks ommetje of als je in bad ligt.
  • Het kan ook helpen om (samen met je partner) tegen je baby te praten. Wat verder in je zwangerschap kan het zijn dat je kindje hierop gaat reageren door te bewegen.
  • Een dagboek bijhouden over je zwangerschap kan helpen om je ook op de zwangerschap te richten.
  • Vraag om een afdruk van de groei-echo’s die je krijgt. Die kan je dan ergens neerzetten of ophangen waar je er vaak naar kijkt. 
  • Ook extra groei-echo’s kunnen helpen om meer aandacht te hebben voor je zwangerschap.

Vind je het moeilijk om een band op te bouwen met je ongeboren baby, dan kun je hulp vragen van een IMH-specialist. Dit is een psycholoog die zich richt op de band tussen ouders en kind vanaf de zwangerschap. Hij of zij kan je ondersteunen tijdens je zwangerschap. IMH staat voor Infant Mental Health.

Via de afdeling medische psychologie in het ziekenhuis of via je huisarts kun je een verwijzing naar zo’n psycholoog vragen. 

Tips voor de periode na de bevalling

Zo bouw je een band op met je baby: 

  • Houd je baby dicht bij je en bij je partner (huid-op-huidcontact). Direct na de geboorte en ook in de periode daarna.
  • Knuffelen en praten tegen je kindje, je kindje dicht tegen je aanhouden zodat het je geur ruikt. Het zijn allemaal simpele dingen waardoor de hechting op gang komt. 
  • Ben je door de behandeling veel van huis? Dan kan het helpen om met een knuffeltje of doekje te slapen. Dat leg je daarna bij je kindje in de wieg. Zo heeft je baby altijd jouw vertrouwde geur bij zich.
  • Probeer veel praktische hulp te regelen, bijvoorbeeld in het huishouden. Dan kun je zoveel mogelijk tijd met je kindje doorbrengen. 
  • Probeer je niet schuldig te voelen als het even niet lukt om meer tijd met je kindje door te brengen. Ook zonder kanker worstelen moeders met de zorg voor een pasgeboren kind. Maar met kanker erbij is de zorg voor een pasgeboren baby heel zwaar. Probeer bij de dag te leven, en je alleen te richten op de dingen die jij belangrijk vindt. En vraag hulp als het je te veel wordt. Je hoeft hier niet alleen doorheen te gaan.  

Lees op onze pagina's over kanker in je gezin verder over het begeleiden van een baby.

Colofon

Met medewerking van:

Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap

Foto Christianne Lok

Dr. Christianne Lok

Gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Mathilde van Gerwen

Dr. Mathilde van Gerwen

Neuropsycholoog, Amsterdam UMC en Prinses Máxima Centrum

Linkedin

Logo Stichting STER(K)

Stichting STER(K)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2024