Borstvoeding geven als je kanker hebt 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Borstvoeding geven kan niet altijd als je een behandeling voor kanker hebt gehad. Kun of wil je geen borstvoeding geven, dan kan donormelk een goed alternatief zijn.

Of je borstvoeding kunt geven, hangt af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld waar je bent in je behandeling en welke behandelingen je nog moet krijgen. Je behandelend arts of een lactatiekundige kan je advies geven over borstvoeding.

Weeg de voor- en nadelen goed af

Borstvoeding geven kost veel energie. Tijdens en na de behandeling van kanker kan het zwaar zijn om borstvoeding te geven. Je hebt je energie ook nodig om te herstellen. Bespreek met je zorgverleners de mogelijkheden en alternatieven, zodat er een goede balans ontstaat tussen jouw herstel en de voeding van je kindje. 

Soms is het voor jou en je baby toch beter om geen borstvoeding te geven. Was je wel van plan om borstvoeding te geven? Dan kan dit voelen als iets dat kanker van je heeft afgepakt. Erover praten kan helpen.

Praat mee over borstvoeding in de gespreksgroep Zwanger en kanker.

moeder die borstvoeding en flesvoeding geeft

Borstvoeding na chemotherapie 

Mogelijk kun je meteen na de bevalling starten met borstvoeding. Dit kan alleen wanneer je:

  • een aantal weken voor je bevalling gestopt bent met chemotherapie
  • niet aan 2 borsten geopereerd bent
  • je geen andere behandeling nodig hebt 

Soms moet je nog even wachten met borstvoeding geven. Dit hangt af van de soort chemotherapie die je krijgt of hebt gehad en hoelang die medicijnen in je lichaam blijven. Je verloskundige of een lactatiekundige kan je hier meer over vertellen.

Krijg je na de bevalling nog een behandeling met chemotherapie? Dan adviseert de arts om geen borstvoeding te geven. Een klein gedeelte van de chemotherapie kan namelijk via de moedermelk bij je baby terecht komen. Dat is niet goed voor je kindje. Wil je toch heel graag borstvoeding geven, bespreek die wens dan met een lactatiekundige. 

Ben je bijna klaar met chemotherapie? Dan kun je ervoor kiezen je moedermelk af te kolven, maar niet te gebruiken. Hierdoor kun je de borstvoeding op gang brengen en houden totdat de medicijnen uit je lichaam zijn. Hoelang dit duurt, hangt af van het soort chemotherapie dat je krijgt. Je verloskundige of een lactatiekundige kan je hier meer over vertellen.

Borstvoeding na doelgerichte therapie en hormoontherapie

De medicijnen die je krijgt bij doelgerichte therapie en hormoontherapie kunnen ook via de borstvoeding bij je baby komen. Daarom krijg je het advies om tijdens deze behandelingen geen borstvoeding te geven.

Borstvoeding na bestraling

Na de bevalling kun je in principe borstvoeding geven met de gezonde borst. Heb je een borstsparende operatie en bestraling gehad? Soms kun je dan ook met de andere borst borstvoeding geven.

Als een ander deel van je lichaam bestraald is, kun je  wel veilig borstvoeding geven. 

Borstvoeding bij scans met gebruik van (radioactieve) contrastvloeistof

Wanneer je een scan hebt gehad met (radioactieve) contrastvloeistof, zoals een PET-CT-scan, blijft er nog een restje radioactiviteit achter in je lichaam. Dit kan schadelijk zijn voor je baby. Daarom moet je na de scan enkele uren afstand houden van baby. Dat betekent dat je tijdelijk geen borstvoeding kunt geven.

Je kunt de melk wel afkolven. De radioactiviteit verdwijnt vanzelf uit de melk. Je kunt de melk dus gewoon gebruiken. Vraag vooraf advies aan de radiotherapeut.

Donormelk in plaats van borstvoeding

Als je geen borstvoeding kunt of wilt geven, kan donormelk misschien een goed alternatief zijn.

In Nederland is er 1 officiële moedermelkbank in het Amsterdam UMC waar donormelk wordt opgeslagen. Deze melk is alleen bedoeld voor te vroeg geboren baby’s. Als jouw baby te vroeg geboren is, kun je met je gynaecoloog of verloskundige bespreken of je kindje voor deze donormelk in aanmerking komt.

Er bestaat ook informele netwerken voor donormelk. Een voorbeeld is de officiële facebookgroep voor donormelk in Nederland en België. Als je lid wordt van deze groep, kun je een oproep voor donormelk plaatsen.

Voor meer informatie over donormelk kun je ook kijken op de site van la leche league.

Je kunt ook bellen of mailen met de  vrijwilligers van Stichting STER(k). Het mailadres is info@stermetk.nl. Ze helpen je graag met je vragen.

Colofon

Met medewerking van:

Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap

illustratie-arts-vrouw

Dr. Alice van Dijk-Lokkart

Klinisch psycholoog-psychotherapeut, Amsterdam UMC

Foto Christianne Lok

Dr. Christianne Lok

Gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Mathilde van Gerwen

Drs. Mathilde van Gerwen

Neuropsycholoog, Antoni van Leeuwenhoek en Prinses Máxima Centrum

Linkedin

Logo Stichting STER(K)

Stichting STER(K)

Foto Teddy Roorda

Teddy Roorda

Lactatiedeskundige IBCLC, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021