Welke onderzoeken zijn mogelijk bij kanker in de zwangerschap?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Sommige onderzoeken maken gebruik van röntgenstraling. Dat kan schadelijk zijn voor het kind. Daarom zijn niet alle onderzoeken op elk moment in de zwangerschap mogelijk. Je leest hier welke onderzoeken wel mogelijk zijn.

Vaak is het bij kanker nodig om een röntgenfoto, echografie of een CT-scan te maken. Daarmee kan de arts een beeld krijgen van een orgaan. Sommige van deze onderzoeken maken gebruik van röntgenstraling. Een hoge dosis röntgenstraling kan schadelijk zijn voor je kind. Daarom kun je dit soort onderzoeken niet op elk moment in de zwangerschap krijgen. 

Onderzoeken die niet schadelijk zijn voor het kind:


Echografie tijdens de zwangerschap

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. 

Een echografie is niet schadelijk voor het ongeboren kind. Dit onderzoek gebeurt zonder röntgenstraling. 

MRI-scan tijdens de zwangerschap

Een MRI-scan is niet schadelijk voor het ongeboren kind. Dit onderzoek gebeurt zonder röntgenstraling. 

Wel is soms een contrastmiddel nodig. Dit middel lijkt veilig in de zwangerschap, maar er is nog meer onderzoek nodig om hier een definitieve uitspraak over te kunnen doen. Daarom krijg je bij voorkeur een MRI-scan zonder contrast.

PET-scan tijdens de zwangerschap

Bij een PET-scan krijg je eerst een radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in de arm. Na ongeveer 1 uur hebben de kankercellen genoeg radioactieve stof opgenomen. Dan kan er een PET-scan gemaakt worden. De PET-scan wordt meestal gecombineerd met een CT-scan. 

Een PET-scan is mogelijk in de zwangerschap. Maar vaak kan de arts op een MRI-scan voldoende zien om een behandeling te kunnen starten. Wanneer er toch een PET-scan nodig is, dan krijg je deze altijd in combinatie met een ‘low-dose-CT-scan’. Je krijgt dan een zo’n laag mogelijke hoeveelheid röntgenstraling.  

Onderzoeken die een risico kunnen zijn voor het kind:

Onderzoeken die gebruik maken van röntgenstraling kunnen schadelijk zijn voor het kind. Er is een maximale hoeveelheid straling die een ongeboren kind mag krijgen. Zijn er verschillende onderzoeken nodig, dan moet de totale hoeveelheid straling onder deze maximale toegestane hoeveelheid blijven. 

Röntgenfoto tijdens de zwangerschap

Een röntgenfoto is een foto of digitale opname die is gemaakt met röntgenstraling. De hoeveelheid straling bij röntgenonderzoek is heel laag. Daarom brengt het maken van een röntgenfoto meestal geen risico’s met zich mee.

Mammografie tijdens de zwangerschap

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. De hoeveelheid straling bij een mammografie is heel erg laag. Daarom is een mammografie mogelijk tijdens de zwangerschap.

CT-scan tijdens de zwangerschap

Een CT-scanner maakt gebruik van röntgenstraling en een computer. Soms is het gebruik van contrastvloeistof nodig. 

Voor het maken van een CT-scan is veel meer straling nodig dan bij een röntgenfoto. De hoeveelheid straling die bij het kind terecht komt, hangt af van het gebied dat gescand wordt. De arts bespreekt met je of een CT-scan nodig is.

Krijg je in de eerste 3 maanden van je zwangerschap toch een CT-scan? Dan gebeurt dit bijna altijd zonder contrastmiddel. De contrastvloeistof kan in die periode schadelijk zijn voor het kind.

Lees ook de uitgebreide informatie over onderzoeken bij kanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Alice van Dijk-Lokkart

Klinisch psycholoog-psychotherapeut, Amsterdam UMC

Foto Mathilde van Gerwen

Drs. Mathilde van Gerwen

Neuropsycholoog, Antoni van Leeuwenhoek en Prinses Máxima Centrum

Linkedin

Logo Stichting STER(K)

Stichting STER(K)

Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap

Foto Christianne Lok

Dr. Christianne Lok

Gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020