Hoofdhuidkoeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Hoofdhuidkoeling of haarkoeling is een methode om haaruitval door chemotherapie te voorkomen. Bij hoofdhuidkoeling wordt tijdens de chemotherapie de hoofdhuid gekoeld door een kap. Deze kap wordt ook wel ijsmuts genoemd.

Wie komt voor hoofdhuidkoeling in aanmerking?

Niet altijd is hoofdhuidkoeling een optie. Overleg daarom met de arts of hoofdhuidkoeling in het ziekenhuis wordt gegeven en of je ervoor in aanmerking komt. Bij leukemie of lymfeklierkanker is hoofdhuidkoeling niet mogelijk, en er zijn nog meer situaties waarin deze behandeling niet gegeven wordt.

Hoe werkt hoofdhuidkoeling?

Haaruitval door chemotherapie ontstaat doordat cytostatica de haarvormende cellen beschadigen. Hierdoor wordt het haar dunner, breekt het makkelijk af of valt het uit.
Door hoofdhuidkoeling gaat er minder bloed naar de haarwortels. Dat zorgt ervoor dat er minder cytostatica in de haarvormende cellen komen. Zo wordt de haarproductie minder aangetast.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Je krijgt vóór, tijdens en enige tijd na de chemotherapie een kap op het hoofd die de hoofdhuid koelt. Door de kap stroomt koude vloeistof. De temperatuur van de hoofdhuid neemt hierdoor af tot ongeveer 15-25°C. De precieze temperatuur verschilt per persoon en heeft onder andere te maken met de hoeveelheid haar.

Als je hoofdhuidkoeling krijgt, ben je ongeveer 5 kwartier tot 2 uur langer in het ziekenhuis aanwezig dan zonder deze behandeling.

Lees ook; Praktische tips rondom hoofdhuidkoeling.

Het effect van hoofdhuidkoeling

Hoofdhuidkoeling heeft niet altijd resultaat. Hoe goed het werkt, heeft te maken met de soort en hoeveelheid cytostatica die je krijgt. Bij sommige chemokuren wordt hoofdhuidkoeling niet geadviseerd omdat het geen zin heeft. In de keuzehulp hoofdhuidkoeling kun je de kans op haaruitval met en zonder hoofdhuidkoeling inschatten.

Ervaringen met hoofdhuidkoeling

Het verschilt per persoon, maar de meeste patiënten houden hoofdhuidkoeling goed uit. De eerste 10 tot 15 minuten kan het koud en onaangenaam voelen, maar daarna wordt hoofdhuidkoeling meestal goed verdragen. Het kan zijn dat je hoofdpijn krijgt, meestal is dit te verhelpen door paracetamol. Andere bijwerkingen treden nauwelijks op en zijn niet ernstig.

Lees de ervaringen van anderen met hoofdhuidkoeling

Onderzoek naar hoofdhuidkoeling

Er wordt onderzoek gedaan om hoofdhuidkoeling te verbeteren. Dit gebeurt in grote, internationale studies. Veel Nederlandse ziekenhuizen doen hieraan mee.

Hoofdhuidkoeling bij bestraling

Bestraling van de hoofdhuid kan ook haaruitval als gevolg hebben. Uit onderzoek blijkt dat hoofdhuidkoeling hierbij waarschijnlijk geen effect heeft.

Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie

Koeling van de huid gebeurt met een koelkap van zacht kunststof (foto: Catharina ziekenhuis).

Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie

Wat is hoofdhuidkoeling bij chemotherapie en welke gevolgen heeft dit voor het haar?

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corina van den Hurk

Dr. Corina van den Hurk

Onderzoeker, Integraal Kankercentrum Nederland

Persoonlijke pagina

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding, Integraal Kankercentrum Nederland

Laatste update: september 2015