Ervaringen met hoofdhuidkoeling

8 oktober 2013 om 16.27,
gewijzigd 10 maart 2015 om 12.22
Tegenwoordig hoor je steeds meer over hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie. 
Toen ik in 2007 werd behandeld met chemotherapie ben ik kaal geworden. Ik zag daar toen verschrikkelijk tegenop. Maar achteraf heb ik mij ook wel weer gered met leuke petjes en hoofddoekjes. 
Als ik nu voor de keuze zou staan om hoofdhuidkoeling tijdens een chemobehandeling te krijgen, weet ik niet wat ik zou doen.
En eigenlijk ben ik wel benieuwd of hier mensen zijn die ervaring hebben met hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie. 
Wat zijn jullie ervaringen daarin? Heeft het geholpen? Zou je het een ander aanraden? En waar ik ook wel nieuwsgierig naar ben... is het niet verschrikkelijk koud? 

14 reacties

Andrea, hoofdhuidkoeling kon in 2007 ook al. Voor mij zou het niets zijn, daarvoor duurt het inlopen van de chemo veel te lang.

Kaal worden is natuurlijk niet leuk ondanks dat ik verschillende pruiken heb voor de afwisseling.
Een paar dagen in de vrieskou zitten zou ik desondanks toch niet tegen kunnen.
Wellicht is ook uitsluitend geschikt voor mensen die maar een uurtje of zo per keer chemo krijgen.
Op TV zag ik een mevrouw onder de koeling vandaan komen, het ijs zat in haar haar.
Voor mij zou het dus echt helemaal niets zijn. Ik koop wel weer een andere pruik erbij…

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb het geprobeerd en ik vond het verschrikkelijk!! De pijn zou na plm een kwartier af gaan zakken, maar ik vond het niet te harden. Na een half uur de coolcap eraf laten halen, de brokken ijs zaten in mijn haar. Als ik ooit nog aan de chemo zou moeten zou de hoofdhuidkoeling voor mij echt geen punt van overweging meer zijn. Ook heb ik een mevrouw gesproken die het wel mee vond vallen, helaas begon bij haar na drie weken toch het haar uit te vallen. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Mijn ervaring is dat het wel helpt (althans bij de toediening van Adriamicine), en heb het daarom doorstaan. Ben ook redelijk ijdel. Maar de misselijkheid trad al op tijdens de toediening en werd steeds erger bij de volgende kuren. Die associatie heb ik er nog steeds mee; als ik nu alleen al denk aan de koeling wordt ik misselijk.. De (koude) pijn was inderdaad na een half uur meestal weg (of ik was er aan gewend). Al met al een hele opgave; weeg het in ieder geval goed af..
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Heb 5 dagen geleden, 3e AC kuur gehad, nog 1 tegoed daarna 12 wekelijkse taxol kuren.
Maak gebruik van de coldcap, en dit valt tnt erg mee, inderdaad even koud, maar goed vol te houden.
en met resultaat, minimaal haaruitval, hoop dat het zo blijft!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ik heb de coolcap nu 1 keer gehad en het was voor mij te doen het is voor een goed doen. de tijd erna nu twee weken voelt het alsof ik de coolcap nog op heb en dat is iets minder. ik heb een beetje haar verloren.

 

Laatst bewerkt: 02/05/2019 - 09:27

Ik heb het 16 behandelingen gedaan en geen moment spijt gehad. Wel erg dun geweest een aantal maanden ( bevroren haar breekt door de cap ook een beetje af)

 

Laatst bewerkt: 11/05/2019 - 09:06

Hoi Lili, even een klein vraagje. Maakte jij je haar nat voordat je onder de coldcap ging? Ik heb nu 3 A-C kuren gehad met coldcap. Mijn haar is erg dun geworden  maar het ziet er nog wel prima uit. Mijn haren maken we iedere keer nat maar ik twijfel een beetje over of dat de beste methode is. 

Laatst bewerkt: 12/09/2019 - 07:46

Hoi Lili,

uit cijfers van IKNL blijkt dat het nat maken van het haar bij AC kuren bijdraagt aan een beter resultaat, dus het is de beste methode.

Laatst bewerkt: 16/09/2019 - 10:12

Beste Mart123,

Deze cijfers zijn gepresenteerd op een poster en het is vermeld in een nieuwsbericht (zonder cijfers). Ik mail de poster!

groeten Corina

Laatst bewerkt: 12/11/2019 - 13:24