Ervaringen met hoofdhuidkoeling

8 oktober 2013 om 16.27,
gewijzigd 10 maart 2015 om 12.22
Tegenwoordig hoor je steeds meer over hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie. 
Toen ik in 2007 werd behandeld met chemotherapie ben ik kaal geworden. Ik zag daar toen verschrikkelijk tegenop. Maar achteraf heb ik mij ook wel weer gered met leuke petjes en hoofddoekjes. 
Als ik nu voor de keuze zou staan om hoofdhuidkoeling tijdens een chemobehandeling te krijgen, weet ik niet wat ik zou doen.
En eigenlijk ben ik wel benieuwd of hier mensen zijn die ervaring hebben met hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie. 
Wat zijn jullie ervaringen daarin? Heeft het geholpen? Zou je het een ander aanraden? En waar ik ook wel nieuwsgierig naar ben... is het niet verschrikkelijk koud? 

19 reacties

Andrea, hoofdhuidkoeling kon in 2007 ook al. Voor mij zou het niets zijn, daarvoor duurt het inlopen van de chemo veel te lang.

Kaal worden is natuurlijk niet leuk ondanks dat ik verschillende pruiken heb voor de afwisseling.
Een paar dagen in de vrieskou zitten zou ik desondanks toch niet tegen kunnen.
Wellicht is ook uitsluitend geschikt voor mensen die maar een uurtje of zo per keer chemo krijgen.
Op TV zag ik een mevrouw onder de koeling vandaan komen, het ijs zat in haar haar.
Voor mij zou het dus echt helemaal niets zijn. Ik koop wel weer een andere pruik erbij…

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb het geprobeerd en ik vond het verschrikkelijk!! De pijn zou na plm een kwartier af gaan zakken, maar ik vond het niet te harden. Na een half uur de coolcap eraf laten halen, de brokken ijs zaten in mijn haar. Als ik ooit nog aan de chemo zou moeten zou de hoofdhuidkoeling voor mij echt geen punt van overweging meer zijn. Ook heb ik een mevrouw gesproken die het wel mee vond vallen, helaas begon bij haar na drie weken toch het haar uit te vallen. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Mijn ervaring is dat het wel helpt (althans bij de toediening van Adriamicine), en heb het daarom doorstaan. Ben ook redelijk ijdel. Maar de misselijkheid trad al op tijdens de toediening en werd steeds erger bij de volgende kuren. Die associatie heb ik er nog steeds mee; als ik nu alleen al denk aan de koeling wordt ik misselijk.. De (koude) pijn was inderdaad na een half uur meestal weg (of ik was er aan gewend). Al met al een hele opgave; weeg het in ieder geval goed af..
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Heb 5 dagen geleden, 3e AC kuur gehad, nog 1 tegoed daarna 12 wekelijkse taxol kuren.
Maak gebruik van de coldcap, en dit valt tnt erg mee, inderdaad even koud, maar goed vol te houden.
en met resultaat, minimaal haaruitval, hoop dat het zo blijft!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ik heb de coolcap nu 1 keer gehad en het was voor mij te doen het is voor een goed doen. de tijd erna nu twee weken voelt het alsof ik de coolcap nog op heb en dat is iets minder. ik heb een beetje haar verloren.

 

Laatst bewerkt: 02/05/2019 - 09:27

Ik heb het 16 behandelingen gedaan en geen moment spijt gehad. Wel erg dun geweest een aantal maanden ( bevroren haar breekt door de cap ook een beetje af)

 

Laatst bewerkt: 11/05/2019 - 09:06

Hoi Lili, even een klein vraagje. Maakte jij je haar nat voordat je onder de coldcap ging? Ik heb nu 3 A-C kuren gehad met coldcap. Mijn haar is erg dun geworden  maar het ziet er nog wel prima uit. Mijn haren maken we iedere keer nat maar ik twijfel een beetje over of dat de beste methode is. 

Laatst bewerkt: 12/09/2019 - 07:46

Hoi Lili,

uit cijfers van IKNL blijkt dat het nat maken van het haar bij AC kuren bijdraagt aan een beter resultaat, dus het is de beste methode.

Laatst bewerkt: 16/09/2019 - 10:12

Mijn haar werd van tevoren nat gemaakt en er werd nauw op gelet dat alle haren strak ingepakt waren, een 1/2- 45 min voorafgaand aan de chemo ik heb 4 AC kuren gehad en 4 taxol, het was belangrijk dat de kuren gescheiden gegeven werden en je kreeg er dus 8 ipv 6. Heb zelfs niet of nauwelijks haaruitval gehad, en dat werd iedere kuur gecontroleerd.Zeer tevreden over Catharina Ziekenhuis en de begeleiding daar

grts Juul

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 15:38

Beste Mart123,

Deze cijfers zijn gepresenteerd op een poster en het is vermeld in een nieuwsbericht (zonder cijfers). Ik mail de poster!

groeten Corina

Laatst bewerkt: 12/11/2019 - 13:24

Beste Corina,

Top! Mocht je nog andere bewijzen hebben dat het bevochtigen van het haar bij chemotherapie een beter resultaat oplevert dan hoor ik dat graag en kan ik dit voorleggen bij de Isala Klinieken in Zwolle. 

Groeten Mart 

Laatst bewerkt: 13/11/2019 - 16:15
Hallo Mart, Van iemand die ik ken weet ik dat zij 1 uur voor aanvang van de koeling 2 paracetamol nam. Op advies van het Wilhelmina ziekenhuis in Assen. Sterkte! Dineke
Laatst bewerkt: 25/12/2019 - 19:10

Ik heb 2 chemo’s gehad nu met coldcap, vorige week (derde week na eerste chemo) viel het toch met “bosjes” uit helaas...  de chemo heeft de volgende geneesmiddelen: adriamycine en cyclofosfamide (AC kuur) en krijg ik om de 2 weken. Haar werd ook nat gemaakt en cold cap sloot goed aan bij mijn hoofd.

Laatst bewerkt: 13/01/2020 - 09:47
Hi! Bij mij viel het tijdens de AC kuren ook erg uit. Maar heb toch ongeveer de helft van mijn haar behouden. Ik ben doorgegaan met de coldcap en heb geen haarwerk nodig gehad. Heel veel sterkte met de kuren!
Laatst bewerkt: 15/01/2020 - 17:01