Wat is chemotherapie?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij chemotherapie (ook wel ‘chemo’) krijg je een of meer chemokuren met medicijnen tegen kanker. Je kunt curatieve chemotherapie krijgen, die gericht is op genezing van kanker. Of palliatieve chemotherapie, die de groei van de tumor remt of de klachten van de kanker vermindert.

Lees op deze pagina over:

Ben je op zoek naar informatie over chemotherapie bij een bepaalde kankersoort, zoek dan verder via dit overzicht van kankersoorten.

Cytostatica

De medicijnen die bij chemotherapie gebruikt worden, heten cytostatica. Deze medicijnen gaan via het bloed naar je cellen. Daardoor kan de kanker genezen of kan de tumor kleiner worden.

Er zijn verschillende soorten cytostatica. Ze werken allemaal op een andere manier. Meer over de werking lees je in het artikel soorten chemotherapie.

Welke medicijnen je krijgt, hangt af van de soort kanker die je hebt. Vaak krijg je een combinatie van verschillende medicijnen, soms krijg je één medicijn.

Chemokuur

Een behandeling met chemotherapie bestaat meestal uit een aantal chemokuren. Eerst krijg je een of meer dagen achter elkaar medicijnen. Daarna volgt meestal een rustperiode. In de rustperiode kan je lichaam van de medicijnen herstellen.

Als je bloedwaarden goed zijn en de bijwerkingen aanvaardbaar of acceptabel zijn, begin je aan de volgende chemokuur.

Je krijgt chemotherapie meestal via een infuus (intraveneus), maar soms met een injectie of als tabletten (oraal). Meer over chemotherapie via een infuus.

Van je arts of verpleegkundige hoor je hoeveel kuren je nodig hebt en hoelang een kuur in jouw geval duurt.

Lees ook: De behandeling met chemotherapie.

Chemotherapie, wat is het en hoe krijg je chemotherapie?

Deze video legt uit wat chemotherapie is en hoe je het krijgt toegediend.

Chemotherapie: toediening

Bijwerkingen van chemotherapie

Chemotherapie geeft helaas vaak bijwerkingen. Dat komt omdat de medicijnen niet alleen kankercellen doden, maar ook gezonde cellen. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, misselijkheid en haaruitval. De bijwerkingen zijn meestal tijdelijk.

De arts of verpleegkundige vertelt je welke bijwerkingen je kunt verwachten en hoe je er zo goed mogelijk mee om kunt gaan.

Hoeveel last je van de bijwerkingen krijgt, is moeilijk te zeggen. Het hangt van veel dingen af, zoals de soort chemotherapie die je krijgt en hoe gevoelig je bent voor de bijwerkingen.

Lees verder over de bijwerkingen van chemotherapie.

Chemotherapie, bijwerkingen en tips

Deze video legt uit wat de bijwerkingen van chemotherapie kunnen en zijn en geeft tips over wat je ertegen kunt doen.

Gesprek met je arts over chemotherapie

Je arts bespreekt de voor- en nadelen van chemotherapie met je. Samen kijk je of de winst van chemotherapie opweegt tegen de mogelijke bijwerkingen.

Bereid je goed voor op het gesprek. En neem iemand mee.

Bekijk de checklist met vragen voor je arts of verpleegkundige.

Wanneer verlaat chemotherapie je lichaam?

Bij chemotherapie gaan de cytostatica via het bloed naar je cellen. De medicijnen worden omgezet in afvalstoffen. De afvalstoffen van de medicijnen verlaten uiteindelijk je lichaam via je ontlasting, urine en via zweet en braaksel.

Meestal duurt het maximaal 7 dagen voordat alle chemotherapie uit je lichaam is. Het is belangrijk om in die periode extra maatregelen te nemen, bijvoorbeeld voor wassen, schoonmaken en naar het toilet gaan.

Hoelang duurt het herstel na chemotherapie?

Na een behandeling met chemotherapie heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Hoelang het herstel duurt, is voor iedereen anders. Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur.

Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.

Gevolgen van chemotherapie

Chemotherapie kan nog lang na de behandeling gevolgen hebben. Bijvoorbeeld vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen of neuropathie.

Van sommige soorten chemotherapie kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Heb je een kinderwens, vertel dit dan voor de behandeling aan je arts. Vaak zijn er mogelijkheden om je vruchtbaarheid te behouden. 

Lees de uitgebreide informatie over langetermijngevolgen van chemotherapie.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeantine de Feijter

Dr. Jeantine de Feijter

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Hilda Houwer

Verpleegkundig consulent oncologie, CWZ

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

Anoek Meekel

Anoek Meekel

Oncologieverpleegkundige, Ziekenhuis Bernhoven

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021