De chemo verlaat je lichaam. Wat nu?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

In de dagen na je chemokuur verlaten de afvalstoffen van de cytostatica je lichaam. Dat gebeurt bijvoorbeeld via je ontlasting, urine, zweet en braaksel. Hoe lang dit precies duurt, verschilt per chemo en kan variëren van 1 dag tot soms wel een week. In de periode dat de chemo je lichaam verlaat, kunnen jij en anderen het best niet te veel in contact te komen met dit lichaamsvocht.  

Lees op deze pagina over:

Hoe verlaat de chemo je lichaam?

De afvalstoffen van de chemo verlaten in heel kleine hoeveelheden je lichaam via lichaamsvocht. Vooral via urine en ontlasting, braaksel en zweet. Maar ook via sperma of vaginaal vocht, wondvocht, bloed en tranen. 

Hoelang duurt het voor de chemo je lichaam heeft verlaten?

Je arts vertelt je hoelang het in jouw geval duurt voor de chemo je lichaam heeft verlaten. Bijna altijd is dat binnen 7 dagen na een kuur. Hoe snel het gaat, hangt onder andere af van het soort chemo dat je krijgt. Als je chemotabletten slikt en je kuur is voorbij, hoef je vaak maar 2 dagen te wachten voor de resten van de chemo uit je lichaam verdwenen zijn. Overleg dus met je arts hoelang je voorzichtig moet zijn.  

Zijn de resten van chemotherapie schadelijk?

Voor jou als patiënt is het risico dat je door de afvalstoffen van chemotherapie iets oploopt, te verwaarlozen. Dit risico staat niet in verhouding tot de chemotherapie die je krijgt als (onderdeel van ) je behandeling.  Je komt maar heel kort met de resten in aanraking. Ook je huisgenoten en de mensen die bij jou thuiskomen lopen bijna geen risico. 

Toch is het goed om de eerste week na de chemotherapie voorzichtig te zijn en zo min mogelijk in aanraking te komen met de afvalstoffen via bijvoorbeeld urine, ontlasting, braaksel en zweet. Zo kun je de kleine risico’s nog meer beperken. En hoef je niet onnodig ongerust te zijn dat je anderen schade toebrengt.

Bestaat je behandeling niet uit kuren, maar slik je elke dag chemotabletten of capsules? Dan moet je elke dag voorzichtig zijn. Je krijgt leefregels mee vanuit het ziekenhuis.

Ben je zwanger? Dan is het extra verstandig om beschermende maatregelen te nemen. Dat geldt ook voor verpleegkundigen die dagelijks met cytostatica in aanraking komen. 

Waar moet je de eerste dagen na de chemokuur op letten?

Probeer het contact met cytostatica in lichaamsvocht zoals urine, ontlasting en braaksel zoveel mogelijk te beperken. 

Algemene tips:

  • Gebruik wegwerphandschoenen bij contact met lichaamsvocht, bijvoorbeeld als je de wc schoonmaakt of braaksel opruimt. Gooi de handschoenen na gebruik direct weg.
  • Was je handen grondig na elk contact met uitscheidingsproducten.
  • Ga elke dag onder de douche of in bad.
  • Vrij in deze periode veilig. 

Ben je toch aanraking geweest met cytostaticaresten?

Ben je toch in aanraking gekomen met de afvalstoffen van de cytostatica, in de week na de chemokuur? Of is het je naaste of mantelzorger overkomen? Dat is geen reden voor angst of paniek. Af en toe contact met cytostaticaresten is tot nu toe niet als schadelijk bewezen. 

Was de plaats op je lichaam met water en zeep. Kan dat niet? En maak je je zorgen? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeantine de Feijter

Dr. Jeantine de Feijter

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Hilda Houwer

Verpleegkundig consulent oncologie, CWZ

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021