Wat kun je zelf doen tijdens en na de behandeling van zaadbalkanker? 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Probeer tijdens de behandeling zo gezond en fit mogelijk te blijven. Dat kan helpen om de behandeling beter te doorstaan en er sneller van te herstellen. Lees de tips. 

Stoppen met roken 

Als je rookt, is het aan te raden om te stoppen met roken. Daarmee verminder je de kans op complicaties na de operatie, zoals problemen met de wondgenezing. Ook voor je herstel na behandeling van zaadbalkanker is het belangrijk dat je niet rookt.  

Andere redenen om te stoppen met roken zijn:

  • Chemotherapie geeft op lange termijn een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Als je blijft roken, dan is je risico op hart- en vaatziekten nog hoger.
  • Bleomycine (een soort chemotherapie) kan onherstelbare longschade veroorzaken. Als je blijft roken, kan de schade groter worden.

Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Dan is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken.

Conditie en voeding

Een goede conditie is ook belangrijk. Je herstelt namelijk het beste van de behandeling wanneer je je conditie op peil weet te houden. Dat valt soms niet mee. Hier lees je wat je kunt doen om je conditie goed te houden.

Verder is het belangrijk om tijdens en na de behandeling gezond, gevarieerd en eiwitrijk te eten en op een gezond gewicht te blijven.  

Lees op voedingenkankerinfo.nl meer over:
•    voeding tijdens de behandeling
•    voeding na de behandeling

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022