Emoties en speekselklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Speekselklierkanker is een heftige ziekte. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Het kan veel gevoelens en emoties losmaken.

Emoties bij een veranderd uiterlijk

Door de behandeling kan je uiterlijk veranderen. Daar kun je bijvoorbeeld verdrietig, boos of onzeker van worden. Een ander uiterlijk heeft natuurlijk ook invloed op je sociale leven. Je kunt je schamen of onzeker worden, wat het contact met andere mensen lastiger kan maken.

Emoties kunnen lichamelijke klachten versterken

Gevoelens kunnen lichamelijke klachten erger maken. En andersom geldt ook: als de emoties afnemen, kunnen klachten aan je lichaam ook minder worden.

Met de arts of verpleegkundige kun je bespreken welke emoties je ervaart. Hij of zij kan vertellen welke mogelijkheden er zijn om klachten te verminderen. Hierdoor kunnen angst en spanningen afnemen.

Wisseling in emoties

Soms beheerst de ziekte je gedachten en emoties helemaal. Op andere momenten lukt het om even het gewone leven op te pakken en volop te genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Misschien voel je je het ene moment dankbaar dat je er nog bent, maar het volgende moment verdrietig om de beperkingen.

Veel mensen die kanker hebben (gehad), ervaren een sterke wisseling in emoties. Vaak nemen de heftige emoties na een poosje wat meer af. Vaak kom je dan pas aan de verwerking van je ziekte toe.

Misschien heeft je omgeving niet in de gaten dat de verwerking vaak pas later komt. Aandacht en begrip voor je ziekte kan nu een stuk minder zijn dan tijdens de behandeling. Je familie en vrienden weten (en zien) vaak niet wat je daarna nog doormaakt. Het kan helpen om dit te bespreken.

Verwerken kost tijd

Het kan een poos duren voordat je een nieuwe balans hebt gevonden, zowel lichamelijk als geestelijk. Gevoelens en emoties een plek geven kost tijd. Gun jezelf die tijd. Laat de mensen om je heen ook weten wanneer je al wel of nog niet ergens aan toe bent.

Meer grip

Zo kun  je meer grip op je situatie krijgen:

  • Ga op zoek naar goede informatie. Alle informatie op kanker.nl is gecontroleerd door medisch specialisten en andere deskundigen.
  • Houd een dagboek of een blog bij.
  • Praat erover met anderen, bijvoorbeeld in de gespreksgroepen, in een inloophuis of bij een patiëntenvereniging

Extra ondersteuning

Heb je behoefte aan extra ondersteuning van een deskundige? Zowel binnen als buiten het ziekenhuis kunnen verschillende zorgverleners en organisaties je begeleiden. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of een psycholoog. Het kan soms makkelijker zijn om je gevoelens met een zorgverlener te bespreken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Chantal Westerink

Verpleegkundig specialist hoofd-halskanker, UMC Utrecht

Placeholder-arts-man

Prof. dr. Ludi Smeele

Hoofd-halschirurg, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mensen

Mensen die speekselklierkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Logo-patïentenvereniging-speekselklierkanker

Patiëntenvereniging Speekselklierkanker

Foto-carla-van-herpen

Prof. dr. Carla van Herpen

Internist-oncoloog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021