Lymfoedeem bij speekselklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door de behandeling van speekselklierkanker kun je last krijgen van lymfoedeem. Er ontstaat dan een zwelling in de hals. Dit gebeurt vaak als de lymfeklieren in de hals verwijderd zijn. Ze kunnen het lymfevocht dan niet meer goed afvoeren.

Klachten door lymfoedeem bij speekselklierkanker

Lymfoedeem kan klachten geven, zoals:

  • een zwelling in het gezicht of in de hals
  • een zwaar en moe gevoel in de nek
  • een veranderd uiterlijk
  • klachten aan de huid in de hals

Deze klachten kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om lymfoedeem te voorkomen. Verderop lees je hoe je dat kunt doen.

Oorzaken van lymfoedeem bij speekselklierkanker

Bij de diagnose speekselklierkanker onderzoekt de arts soms ook de lymfeklieren in de hals. Dat doet de arts met een echografie met punctie van de halsklieren. Dit onderzoek geeft een kleine kans op lymfoedeem.

Zijn er uitzaaiingen in de halsklieren gevonden? Dan is een operatie van de halsklieren nodig (halsklierdissectie), en vaak bestraling. Deze behandelingen kunnen allebei lymfoedeem veroorzaken.

Wat kan ik zelf doen aan lymfoedeem bij speekselklierkanker?

Na de behandeling is het belangrijk dat je de doorstroming van het lymfevocht niet afknelt. Vermijd daarom kleding met een strakke sluiting om de nek. Ook schoudertassen en rugzakken kun je beter niet gebruiken. Die kunnen er voor zorgen dat lymfevocht niet goed kan doorstromen.

Een andere tip kan zijn om meer rechtop te slapen. Daarnaast zijn er nog andere, algemene adviezen om het risico op lymfoedeem zo klein mogelijk te maken. Bekijk wat je zelf kunt doen bij lymfoedeem.

Behandeling van lymfoedeem na speekselklierkanker

Krijg je klachten van lymfoedeem, dan is het belangrijk dat je dit meldt aan je arts of verpleegkundige. Die kan je verwijzen naar een deskundige op het gebied van lymfoedeem. Bijvoorbeeld een huid- en oedeemtherapeut. Er zijn fysiotherapeuten en oedeemtherapeuten gespecialiseerd in lymfoedeem bij hoofd-halskanker.

Het is belangrijk dat je snel met de behandeling begint. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans op een goed resultaat.

Er zijn verschillende behandelingen voor lymfoedeem. Zoals massage, oefentherapie en taping. Lees verder over de behandeling van lymfoedeem.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Chantal Westerink

Verpleegkundig specialist hoofd-halskanker, UMC Utrecht

Placeholder-arts-man

Prof. dr. Ludi Smeele

Hoofd-halschirurg, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Dr. Roel Steelbakkers

Radiotherapeut, UMCG

Illustratie mensen

Mensen die speekselklierkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Logo-patïentenvereniging-speekselklierkanker

Patiëntenvereniging Speekselklierkanker

Foto-carla-van-herpen

Prof. dr. Carla van Herpen

Internist-oncoloog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021