Nazorg en controle bij speekselklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Na de behandeling van speekselklierkanker kom je regelmatig op controle. De arts kijkt dan of de behandeling effect heeft gehad en of de kanker wegblijft. De arts onderzoekt de speekselklieren, mond en keel.

Ook zal de arts regelmatig de lymfeklieren in de hals onderzoeken. Dat kan door de klieren in de hals met de hand te voelen, of met een echografie van de hals. Soms krijg je ook andere onderzoeken tijdens de controle, maar die zijn niet standaard.

Andere woorden voor controle zijn: nacontrole of follow-up.

Gevolgen van de behandeling bespreken

Op de controle-afspraak kun je bespreken of je last hebt van de gevolgen van de behandeling. De arts en verpleegkundige informeren je wat hieraan te doen valt.

Zij kunnen je verwijzen naar andere zorgverleners die je met de klacht(en) kunnen helpen helpen. Zoals een logopedist, diëtist, fysiotherapeut of psycholoog.

Als je klachten hebt tussen de controles in

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts, of vervroeg je afspraak in het ziekenhuis. De arts zal je onderzoeken, en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen.

Hoe vaak op controle?

Na de behandelingen kom je meestal voor 3 tot 5 jaar op controle. In het begin zijn de controles vaker. Meestal ziet het controleschema er zo uit:

  • Jaar 1: iedere 2 maanden
  • Jaar 2: iedere 3 maanden
  • Jaar 3: iedere 4 maanden
  • Jaar 4 en 5: ieder half jaar

Bij sommige soorten speekselklierkanker blijf je langer onder controle, tot 10 jaar na de behandeling. Dat is bijvoorbeeld bij AdCC zo.

Controles als je niet meer beter wordt

Ook als je niet meer kunt genezen van speekselklierkanker, kun je op controle komen. De arts kijkt dan of de ziekte stabiel is, en of je een andere behandeling nodig hebt.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

Placeholder-verpleegkundige-vrouw

Chantal Westerink

Verpleegkundig specialist hoofd-halskanker, UMC Utrecht

Placeholder-arts-man

Prof. dr. Ludi Smeele

Hoofd-halschirurg, Antoni van Leeuwenhoek

Persoonlijke pagina

Dr. Roel Steelbakkers

Radiotherapeut, UMCG

Illustratie mensen

Mensen met speekselklierkanker

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Logo-patïentenvereniging-speekselklierkanker

Patiëntenvereniging Speekselklierkanker

Foto-carla-van-herpen

Prof. dr. Carla van Herpen

Internist-oncoloog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021