Onderzoeken bij speekselklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je klachten die kunnen passen bij speekselklierkanker? Zoals een zwelling of verlamming in je gezicht?

Ga dan naar de huisarts. Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar een KNO-arts of MKA-chirurg (kaakchirurg) die je verder onderzoekt. KNO staat voor: keel, neus en oor. MKA betekent: mond, kaak en aangezicht.

Onderzoeken voor de diagnose

Om te achterhalen wat er aan de hand is, zijn er verschillende onderzoeken nodig. Eerst onderzoekt de arts je mond, keel, neus en oren. De arts bekijkt wat de oorzaak kan zijn van je klachten.

Denkt de arts dat er een probleem is met een speekselklier, dan zal de arts die speekselklier verder onderzoeken. De arts bekijkt de speekselklier die gezwollen is, of voelt eraan. Ook voelt de arts of er verdikkingen in de hals zijn. Die kunnen misschien wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Daarna laat de arts een echografie maken, of een MRI-scan. Zo kan de arts zien of er een afwijking is, hoe groot de afwijking is en waar die precies zit. Ook kan de arts een aantal cellen opzuigen uit de speekselklier. Dit heet een punctie. Met de uitslag van de punctie kan de arts zeggen of het om kanker gaat.

De uitslag: een goedaardige of een kwaadaardige tumor

Als er een tumor in een speekselklier zit, is dat meestal een goedaardige tumor. Dat is bij 2 op de 3 mensen zo. Lees verder over een goedaardige tumor in de speekselklieren.

Soms gaat het om een kwaadaardige tumor. Dan heet het speekselklierkanker. Er is dan meer onderzoek nodig.

Onderzoeken naar uitzaaiingen

Heeft de arts een kwaadaardige tumor in een speekselklier gevonden? Dan krijg je een aantal extra onderzoeken. Hiermee kan de arts vaststellen of er uitzaaiingen zijn.

Als speekselklierkanker uitzaait, is dat vaak als eerste naar de longen. Om te onderzoeken of er uitzaaiingen in de longen zijn, kun je een CT-scan van de longen krijgen, of een longfoto.

Soms is een PET-CT-scan een meer geschikt onderzoek. Deze gecombineerde scan kan uitzaaiingen in het hele lichaam opsporen. Dit onderzoek kan nodig zijn als de tumor agressief is.

Onderzoek naar de soort speekselklierkanker

Gaat het om een kwaadaardige tumor, dan is het ook belangrijk om te weten welke soort speekselklierkanker het is. Vaak is dit pas na de operatie te zeggen.

Bekijk de uitgebreide informatie over de soorten speekselklierkanker.

Ziekenhuizen voor speekselklierkanker

Voor verder onderzoek en de behandeling van speekselklierkanker is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat ervaring heeft met deze ziekte. Bekijk in welke ziekenhuizen je terecht kunt.

Colofon

Met medewerking van:

Placeholder-verpleegkundige-vrouw

Chantal Westerink

Verpleegkundig specialist hoofd-halskanker, UMC Utrecht

Placeholder-arts-man

Prof. dr. Ludi Smeele

Hoofd-halschirurg, Antoni van Leeuwenhoek

Persoonlijke pagina

Illustratie mensen

Mensen met speekselklierkanker

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Logo-patïentenvereniging-speekselklierkanker

Patiëntenvereniging Speekselklierkanker

Foto-carla-van-herpen

Prof. dr. Carla van Herpen

Internist-oncoloog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021